Shop en bibliotheek

Museumshop

Je kunt voor een aantal artikelen uit de museumshop van het voormalig provinciaal Diamant- en Zilvermuseum terecht in de MAS-shop. Meer info en bestellen: +32 (0)3 360 52 52 of mailen naar info@zilvermuseum.be. Vrienden van het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant krijgen bij schriftelijke bestelling via het museum zelf -10% korting op alle publicaties.

bibliothecaris van het zilver en diamantmuseum in Antwerpen op haar werkplek

Bibliotheek

De bibliotheek van het nieuwe Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant bevat een rijke en gespecialiseerde collectie publicaties over en in de context van toegepaste kunsten, in het bijzonder edelsmeedkunst en andere metalen, én juweelkunst. Daarnaast is er een ruime collectie over glaskunst, keramiek, design en meubelkunst, munt- en penningkunde en interieurkunst, (kunst)geschiedenis, kunststijlen, enz. De bibliotheek bewaart eveneens een unieke documentaire erfgoedcollectie met de focus op alles wat in de marge van het beroep van de edelsmid te vinden is, d.w.z. originele verkoopcatalogi en modelboeken van Belgische zilverbedrijven of edelsmeden, technische tijdschriften en handboeken en dergelijke.

De bibliotheek van het voormalige Zilvermuseum en het Diamantmuseum worden geïntegreerd in de collectie. De collectie publicaties, tijdschriften, veilingcatalogi, brochures en documentatie over diamant (geologie, ontginning, handel en nijverheid, industriediamant) zullen mee de basis vormen van de nieuwe bibliotheek.
De ca. 25.000 boeken, tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi van onze bibliotheek kun je terugvinden in de online catalogus.

Let wel, de bibliotheekmaterialen van het Diamantmuseum zijn nog niet opgenomen in de catalogus. Voor raadpleging van publicaties in verband met diamant neem je best contact op met de bibliothecaris.

Een ruime selectie van aanwinsten verschijnt regelmatig op de museumblog

Houten boekenkast met boeken in

Openingstijden

De bibliotheek is op afspraak toegankelijk in de Gildekamersstraat 9 te Antwerpen.
Een afspraak is  mogelijk op dinsdag of vrijdag (10u-12u en 13u-16.30u), uitgezonderd op feestdagen. Een afspraak maken kan op twee manieren: e-mail: bibliotheek@zilvermuseum.be (bij voorkeur) of telefonisch: 0032 3 360 52 40. De publicaties die je wenst te raadplegen, vraag je minstens drie werkdagen vooraf aan. 

Faciliteiten en huisregels

Uitlenen is niet mogelijk, alle bibliotheekmaterialen zijn raadpleegbaar in de leeszaal van de bibliotheek. Kopiëren en scannen ter plaatse is mogelijk, met uitzondering van kwetsbare en/of kostbare werken. In onderling overleg kan door de bibliothecaris toegestaan worden om zelf foto's te nemen in de leeszaal.

Tarieven

Kopie A4 A3
Zwart-wit € 0,10 € 0,20
Kleur € 0,20 € 0,40
Scan (pdf) € 0,40 € 0,40
€ 0,40
€ 0,40

Publicatieruil en schenkingen

De bibliotheek voert een actief ruilbeleid met andere organisaties. Meer informatie en onze ruillijsten vind je op de site van bibliotheekruil.
Schenkingen van publicaties aan onze bibliotheek worden in dank aanvaard, als deze passen binnen het collectieprofiel en nog niet opgenomen zijn in de collectie.

Bibliotheekteam