Shop en bibliotheek

Museumshop

Je kunt voor een aantal artikelen uit de museumshop van het voormalig provinciaal Diamant- en Zilvermuseum terecht in de MAS-shop. Meer info en bestellen: +32 (0)3 360 52 52 of mailen naar info@zilvermuseum.be. Vrienden van DIVA krijgen bij schriftelijke bestelling via het museum zelfs -10% korting op alle publicaties.

bibliothecaris van het zilver en diamantmuseum in Antwerpen op haar werkplek

Bibliotheek

De rijke en gespecialiseerde bibliotheek van DIVA is tijdens de verbouwingen van het nieuwe museum in de Suikerrui tijdelijk moeilijk toegankelijk.

Heb je een dringende vraag of is er een specifieke nood om bepaalde publicaties in het kader van (wetenschappelijk) onderzoek of een bachelor- of masterpaper te raadplegen, dan wil ons bibliotheekteam je uiteraard zo goed mogelijk verder helpen.  Je stuurt bij voorkeur een mail naar de bibliothecaris waarin je even toelicht welke publicaties, documentatie of informatie je nodig hebt, en  waarom. We zoeken dan samen met jou de meest geschikte oplossing.


Online 

Ca. 25.000 boeken, tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi van onze bibliotheek kun je bovendien ondertussen grotendeels (*) terugvinden in de online catalogus.

Een selectie van onze kostbaarste werken is bovendien te bewonderen op de website van Flandrica. Van 15 documenten vind je er een korte inhoudelijke tekst en vijf afbeeldingen. Wanneer je doorklikt naar de volledige titelbeschrijving in de bibliotheekcatalogus kun je de volledige publicatie digitaal bekijken.

Alle kostbare werken worden sinds 2015 als ‘Bijzondere Collecties’ bewaard en ontsloten. 145 oude drukken hieruit worden ontsloten in de STCV, de bibliografie van publicaties gedrukt in Vlaanderen voor 1801. 

(*) Een deel van onze collectie publicaties hebben we op een andere locatie ondergebracht. Hou er dus rekening mee dat we geen toegang hebben tot de volgende delen van de bibliotheek : de collectie tijdschriften en veilingcatalogi, en de volgende categorieën (UDC-nummers) van de onderzoeksbibliotheek: 75. Schilderkunst; 76. Grafische kunst; 77. Fotografie; 78. Muziek; 79. Sport, ontspanning, spel; 80. Taalkunde; 82. Literatuur; 9. Geschiedenis.

Collectie

  • toegepaste kunsten, in het bijzonder (Westerse) edelsmeedkunst en juweelkunst;
  • een ruime collectie over glaskunst, keramiek, design, meubelkunst, munt- en penningkunde, interieurkunst, (kunst)geschiedenis en kunststijlen;
  • een rijke verzameling publicaties en documentatie over diamant, waaronder geologie, ontginning, industriediamant, handel en nijverheid;
  • een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, met een verzameling oude drukken en moderne preciosa. (vb: originele verkoopcatalogi en modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden en oude handboeken met betrekking tot het ambacht); 
  • uitgebreide documentatie over Belgisch zilver.

Publicatieruil en schenkingen

De bibliotheek voert een actief ruilbeleid met andere organisaties. Meer informatie en onze ruillijsten vind je op de site van bibliotheekruil.
Schenkingen van publicaties aan onze bibliotheek worden in dank aanvaard, als deze passen binnen het collectieprofiel en nog niet opgenomen zijn in de collectie.

Bibliotheekteam