Zilverbeleving

Bezoekers in het umicore zilverpaviljoen aan het mas

Bezoek de expo in het Umicore Zilverpaviljoen

Umicore verwerkte oorspronkelijk lood- en zilverhoudende grondstoffen en was zelfs lokaal gekend als “de Zilver”. Als partner van het provinciaal Zilvermuseum stelt Umicore aan de voet van het MAS het Umicore Zilverpaviljoen voor.

Bezoek je dit paviljoen individueel, neem dan bij de ingang de bezoekersgids “Art meets Industry”. De gids maakt je gratis wegwijs in de wondere zilverwereld van de firma Umicore en de provinciale Zilvercollectie. Bij heel wat tentoonstellingen kun je gebruik maken van een aangepaste (meertalige) bezoekersbrochure.

Kom je in groep, kijk dan in onze kalender of er voor de tentoonstellingen een gegidste rondleiding beschikbaar is. Een gegidste rondleiding kun je bovendien uitbreiden met een bezoek aan de bedrijfssite van Umicore.

Ook wanneer jouw groep uit mensen bestaat, die het Nederlands als 2de (of zelfs als 3de) taal gebruiken of nieuwkomers die volop bezig zijn met Nederlandse leren taal, kun je in het museum terecht. Voor deze groepen zijn er gratis gidsbeurten voor anderstaligen die je kunt reserveren via het NT2 circuit, zoals Basiseducatie. Meer info en het inschrijvingsformulier hiervoor vind je elders op onze website

Met je klas (3de graad secundair) kun je in het Umicore Zilverpaviljoen terecht voor de workshop ‘Zo zit dat met zilver’ waarin je kennis maakt met de specifiek de relatie tussen de industrie en zilver als edel metaal.

Wens je info over het huren van het Umicore Zilverpaviljoen als meeting- of congresruimte voor een max van 20 personen, bel of mail info@zilvermuseum.be.

vrouw die zilver aan het bewerken is in een atelier

Doe extra muros activiteiten met je klasgroep 12+ of 14+

Lespakketten
Leerkrachten van klasgroepen 12+ en 14+ kunnen steeds gebruik maken van de gratis lespakketten. Wil je met je klas werken rond tafelmanieren, ga dan naar www.webkwesties.be/houjetafelmanieren/ . Werk je het met je klas liever rond opsmuk en opmaak, dan vind je een gratis lespakket op www.webkwesties.be/liaisonsdargent/.

Wandeling in de edelsmeedwijk
Je groep kan bovendien ook deelnemen aan een wandeling in de ‘edelsmedenwijk’: de buurt rond de nieuwe museumsite in het historisch centrum van Antwerpen.
Aan de Suikerrui en de Gildekamerstraat woonden, werkten en verkochten edelsmeden hun product. In de Zilversmedenstraat bijvoorbeeld waren al in de 16de eeuw luxe boetieks gevestigd van juweliers en kooplieden in edelgesteenten. Zeker vanaf 1397 met Aernoud van de Putte die zich in huis Spaengien (een verkoopspand van zilversmeden en juweliers) vestigde, tot ca. 1900 was de aanwezigheid van ‘edelsmeden’ op deze locatie een constante.
Meer info: bel 0032 3 360 52 52 of mail info@zilvermuseum.be.

Zilvercollectie

Zin gekregen om de collectie van het provinciaal Zilvermuseum te doorsnuffelen? Via dit boekje krijg je een overzicht van 20 jaar hoogtepunten in het Zilvermuseum Sterckshof te Deurne.