Zilverbeleving

Bezoekers in het umicore zilverpaviljoen aan het mas

Via het UMICORE Zilverpaviljoen

Umicore verwerkte oorspronkelijk lood- en zilverhoudende grondstoffen en was zelfs lokaal gekend als “de Zilver”. Het bedrijf is ondertussen uitgegroeid tot het meest vooraanstaande raffinage- en recyclagebedrijf ter wereld. Als partner van het provinciaal Zilvermuseum stelt Umicore aan de voet van het MAS het Umicore Zilverpaviljoen voor.

Bezoek je dit paviljoen individueel, neem dan bij de ingang de bezoekersgids “Art meets Industry” die je gratis wegwijs maakt in de wondere zilverwereld van enerzijds de firma Umicore en anderzijds de provinciale Zilvercollectie. Bij specifieke tentoonstellingen is een aangepaste (meertalige) bezoekersbrochure beschikbaar.

Kom je in groep, kijk dan in onze kalender of er voor specifieke tentoonstellingen een gegidste rondleiding wordt georganiseerd. Een gegidste rondleiding kun je ook uitbreiden met een bezoek aan de bedrijfssite van Umicore (vanaf najaar 2014).

Kom je als klas (3de graad secundair), kun je vanaf september 2014 in het Umicore Zilverpaviljoen terecht voor de workshop ‘Zo zit dat met zilver’ waarin specifiek de relatie tussen de industrie en zilver als edel metaal wordt belicht.

Wens je info over het huren van het Umicore Zilverpaviljoen als meeting- of congresruimte voor een max van 20 personen, bel of mail info@zilvermuseum.be.

vrouw die zilver aan het bewerken is in een atelier

Via extra muros activiteiten

Voor klasgroepen 12+ dan wel 14+ is er een permanent gratis aanbod beschikbaar. Leerkrachten die willen werken rond tafelmanieren, kunnen terecht op www.webkwesties.be/houjetafelmanieren/ en wie wil werken rond opsmuk en opmaak, vindt een gratis lespakket op www.webkwesties.be/liaisonsdargent/.

Vanaf het voorjaar 2015 kun je in groep deelnemen aan een wandeling in de ‘edelsmedenwijk’: de buurt rond de nieuwe museumsite in het historisch centrum van Antwerpen. Vlakbij de nieuwe museumsite aan de Suikerrui en de Gildekamerstraat woonden, werkten en verkochten edelsmeden hun product. In de Zilversmedenstraat bijvoorbeeld waren al in de 16de eeuw luxe boetieks gevestigd van juweliers en kooplieden in edelgesteenten. Zeker vanaf 1397 met Aernoud van de Putte die zich in huis Spaengien (een verkoopspand van zilversmeden en juweliers) vestigde, tot ca. 1900 was de aanwezigheid van ‘edelsmeden’ op deze locatie een constante. Dankzij de verkenning van deze buurt, kun je de insteek van het nieuwe museum beter kaderen en kun je mettertijd de inhoud van het museum zien als de kers op de taart voor de (historische) rol van deze wijk. Meer info: bel 0032 3 360 52 52 of mail info@zilvermuseum.be.

Zilvercollectie

Zin gekregen om de collectie van het provinciaal Zilvermuseum te doorsnuffelen? Via dit boekje krijg je een overzicht van 20 jaar hoogtepunten in het Zilvermuseum Sterckshof te Deurne.