Bouwberoep als belanghebbende derde indienen

Wanneer kan je in beroep gaan?

Tegen een afgeleverde vergunning Het college van burgemeester en schepenen heeft een vergunning verleend waarmee je niet akkoord gaat omdat je er hinder van ondervindt.
Tegen de voorwaarden van een afgeleverde vergunning Het college van burgemeester en schepenen heeft een vergunningsaanvraag goedgekeurd, maar er zijn één of meerdere voorwaarden aan gekoppeld waarmee je niet akkoord gaat omdat je er hinder van ondervindt.

In beroep gaan in 5 stappen

Stap 1

Maak je beroepschrift op:

• Geef je naam, adres, telefoonnummer, mailadres en hoedanigheid (d.i. derde).
  • Geef duidelijk de dossiergegevens van de vergunning en de (kadastrale) gegevens van de locatie van de vergunning.
  • Geef aan waarom de aanvraag volgens jou niet correct is beoordeeld.
  • Omschrijf duidelijk de persoonlijke hinder of nadelen die je zou ondervinden als gevolg van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
  • Voeg de nodige argumenten bij (eventueel ook foto’s, plannen, …).
  • Geef een inventarislijst van de overtuigingsstukken.
  • Voeg een kopie van het attest van aanplakking toe (voor zover dit beschikbaar is).
  • Vraag om gehoord te worden als je dat wenst.
  • Dateer en onderteken je brief.

Stap 2

Betaal de dossiervergoeding van 62,50 euro op rekeningnummer BE38 7765 9774 0672 (BIC: GKCCBEBB) van de provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen.

Stap 3

Stuur een kopie van je beroepschrift aangetekend op naar het college van burgemeester en schepenen en naar de aanvrager. Hou het verzendingsbewijs hiervan bij en voeg een kopie van dit verzendingsbewijs toe in stap 4.

Let op: je moet de aangetekende verzendingen van de stappen 3 en 5 op dezelfde dag doen! Anders is je bouwberoep niet ontvankelijk.

Stap 4

Stel je dossier samen. De volgende zaken moeten er zeker in zitten:

• je beroepschrift
  • het betalingsbewijs (zie stap 2)
  • een kopie van het bewijs van de aangetekende verzending van een kopie van je beroepschrift aan de gemeente (zie stap 3)
  • een kopie van het bewijs van de aangetekende verzending van een kopie van je beroepschrift aan de aanvrager (zie stap 3)

Stap 5

Stuur je dossier aangetekend op naar:

Deputatie van de provincie Antwerpen
Dienst Stedenbouwkundige Beroepen
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen

Belangrijk!

• Sla geen enkele stap over, want dan is je bouwberoep onontvankelijk!
  • Je moet je dossier aangetekend versturen binnen de 30 kalenderdagen na de dag na de aanplakking van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

Verloop van het bouwberoep bij de provincie

• De dienst Stedenbouwkundige Beroepen zendt een ontvangstmelding naar alle betrokkenen.
  • Het beroep bij de deputatie van de provincie Antwerpen schorst de uitvoering van de vergunning. De aanvrager mag de vergunning niet uitvoeren.
  • Hoorzitting: indien je wenst gehoord te worden, dien je daar om te verzoeken binnen 5 werkdagen na de ontvangstmelding van de dienst Stedenbouwkundige Beroepen. Je mag dit schriftelijk of via e-mail vragen.
  • Je krijgt dan van de dienst Stedenbouwkundige Beroepen een uitnodiging voor de hoorzitting waarop alle betrokken partijen (beroeper, aanvrager, gemeentebestuur, gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, eventuele mandatarissen) worden uitgenodigd.
  • Tijdens deze hoorzitting kan elke betrokkene kort (circa 5 minuten) zijn standpunt toelichten.
  • Openbaarheid van bestuur: via mail kan je het verslag van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar opvragen bij de dienst Stedenbouwkundige Beroepen. De dienst Stedenbouwkundige Beroepen bezorgt je dit verslag dan op vrijdag voorafgaand aan de hoor- en/of deputatiezitting.
  • De aanvrager dient het beroepsdossier aan te vullen door vier exemplaren van de plannen te zenden of af te geven aan de dienst Stedenbouwkundige Beroepen.
  • Na ontvangst van het gemeentelijk dossier kijkt de dienst Stedenbouwkundige Beroepen het beroep na met het oog op het verslag aan de deputatie.
  • De deputatie beslist op basis van het verslag van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar en na een eventuele hoorzitting, binnen de vervaltermijn van 75 kalenderdagen (zonder hoorzitting) of 105 kalenderdagen (met hoorzitting) na de betekening van het bouwberoep.
  • Daarna bezorgt de dienst Stedenbouwkundige Beroepen het deputatiebesluit over de vergunning aan alle betrokkenen per aangetekend schrijven.
  • De aanvrager plakt de mededeling dat de vergunning verleend is aan binnen de 10 kalenderdagen na ontvangst, en dit gedurende een periode van 30 kalenderdagen. De aanvrager brengt de gemeente onmiddellijk op de hoogte van de startdatum van deze aanplakking. De gemeentesecretaris attesteert deze aanplakking.
  • De aanvrager mag gebruik maken van de vergunning afgegeven door de deputatie vanaf de 36ste kalenderdag na de aanplakking.

Gevolgen van de procedure

Na de beslissing van de deputatie

Indien de vergunning verkregen wordt:

• moet de aanvrager de vergunning van de deputatie aanplakken binnen de 10 kalenderdagen na ontvangst.
  • mag de aanvrager de vergunning uitvoeren vanaf de 36ste kalenderdag na de dag van aanplakking.

Hoger beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen

Wanneer de deputatie een beslissing heeft genomen, kan je deze beslissing nog aanvechten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen van de Vlaamse overheid.

Dit kan gebeuren door:

• de aanvrager van de vergunning
  • de bij het dossier betrokken vergunningsorganen (bijvoorbeeld het college van burgemeester en schepenen)
  • elke natuurlijke of rechtspersoon die hinder of nadelen kan ondervinden
  • de procesbekwame verenigingen
  • de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid
  • de adviserende instanties

Voor de procedure kun je meer informatie terugvinden op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.