Nieuwe blog: de kruidenalmanak van Rembert Dodoens

publish date
03.01.2017

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Rembert Dodoens geboren werd. Om dit te vieren, lanceerde het Vrijbroekpark op 1 januari een nieuwe blog. Elke dag verschijnt er één van Dodoens' geneeskruiden, zowel op de blog als op een almanak in het park.

 

Voorpagina van het kruidenboek van Dodoens

Rembert Dodoens vergaarde tijdens zijn leven veel kennis over geneeskunde, planten en kruiden. In 2017 lees je op de blog Dodoens365.tumblr.com elke dag een nieuw weetje, een geneeskrachtig recept op basis van planten, een origineel familierecept op basis van een kruid, info over de plaats waar je de plant kunt bewonderen, en ga zo maar door. Alle blogposts worden geïllustreerd met foto's uit het beroemde Cruydtboek van Dodoens.


Rembert Dodoens was een held, niet alleen in zijn tijd, maar ook nog in de onze. Hij was stadsarts van Mechelen, lijfarts van Maximiliaan II en lector aan de universiteit van Leiden. Dodoens was één van de eersten die geneeskunde met kruiden daadwerkelijk onderzocht. Hij experimenteerde, hield zijn bevindingen nauwkeurig bij en vond zo allerlei echt werkende remedies. Dat was een wereldschokkende aanpak in een tijd waarin geneeskunde zich nog blindelings baseerde op theorieën uit het Griekenland van de 2de eeuw.

Dodoens publiceerde zijn geneeskruiden in Cruydtboecken, die hij als eerste indeelde in plantengroepen. Die groepen waren gebaseerd op overeenkomsten in blad, stengel en bloemvorm. Hij was hierdoor de grondlegger van de systematische indeling van planten in families, geslachten en soorten.


Om de 500ste geboortedag van Dodoens te vieren, lanceert het Vrijbroekpark deze blog. Veel van de planten die Dodoens beschreef, zijn nog altijd in het Vrijbroekpark te vinden. Elke dag mag een ander kruid in de spotlights staan en dat 365 dagen lang. De blog geeft dag na dag de botanische kennis van Rembert Dodoens prijs. De blog is interessant voor iedereen die meer wil weten over recepten, oude gebruiken en wetenswaardigheden over planten en kruiden. De papieren versie van de almanak kun je bekijken in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark.