'Het Gulden Boekske' wordt nieuw relatiegeschenk

04.07.2016

De gouverneur en gedeputeerden van de provincie Antwerpen zullen de komende jaren Het Gulden Boeksken gebruiken om aan belangrijke contacten en buitenlandse afgevaardigden te schenken. Dat ontwerp is gekozen na een open oproep, waarbij de provincie Antwerpen onlangs op zoek ging naar een gepast relatiegeschenk voor elk officieel bezoek of ontvangst.

Uit 25 inzendingen, gaande van kunstwerken tot juwelen, accessoires en gebruiksvoorwerpen, werden vier ontwerpen geselecteerd die zich in een tweede ronde mochten presenteren aan een jury. Deze bestond uit de provincie Antwerpen, het MoMu, DIVA (museum voor diamant en zilversmeedkunst), Universiteit Antwerpen en POM Antwerpen. Het geschenk moest niet alleen origineel zijn, maar ook een persoonlijke toets hebben en representatief zijn voor de provincie Antwerpen. Hoewel alle vier de kandidaten een heel sterk voorstel en ontwerp voor konden leggen, stak één geschenk er voor de jury toch bovenuit: ‘Het Gulden Boeksken’ van ontwerpster Els Janssens.

‘Het Gulden Boeksken’ van ontwerpster Els Janssens is gebaseerd op het boek ‘Hoe men schilder wordt’ van Hendrik Conscience, dat de bijnaam ‘Een gulden boeksken vol waardigheid, wijsheid en leering’ kreeg. Het boek vertelt de levensloop van de Antwerpse schilder Edward Dujardin, die ook de boeken van Conscience illustreerde. In het boek wordt het verhaal gebracht over hoe de jonge schilder zijn weg vond dankzij zijn grootmoeder die heel wat tranen voor hem vergoot. Het boekje bevat het eigenlijke geschenk: een zilveren fotohouder in de vorm van een traanvormige diamant. Het wordt geleverd samen met een wenskaart, waar een persoonlijke boodschap aan de ontvanger op geschreven kan worden.

Vanaf september zal Het Gulden Boeksken als relatiegeschenk overhandigd worden aan belangrijke contacten van provincie Antwerpen tijdens internationale bezoeken of bij het ontvangen van buitenlandse afgevaardigden. Dat zal de eerste keer gebeuren door gedeputeerde Ludwig Caluwé tijdens de agromissie naar China begin september.

Ontwerpster Els Janssens

Els Janssens (°1977) is een industrieel ontwerper met een hart voor ambacht. Ze verdiept zich in productontwerp, grafiek, juweelontwerp en keramiek. Met een frisse blik werkt ze aan nieuwe concepten en ideeën. Dankzij haar brede achtergrond kan ze net dat stapje verder gaan. Els maakt ontwerpen met een verhaal, objecten die mensen verbinden of herinneringen naar bovenbrengen. Dat doet ze in haar ontwerpatelier Rozemarijn (www.atelierrozemarijn.be). Een deel van de productie gebeurd, in opdracht van de ontwerper, door maatwerkbedrijf Amival uit Turnhout.