Provincie Antwerpen wint Planningsprijs 2016

23.12.2016

Op donderdag 17 november reikte de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) de zevende ‘Planningsprijs’ uit. De prijs bekroont innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame en kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling. De dienst Ruimtelijke Planning van de provincie Antwerpen mocht de prijs in ontvangst nemen voor het project ‘de groene zes’, dat eigenaars en gemeenten met groene kasteeldomeinen begeleidt bij het zoeken naar een nieuwe invulling.

De groene zes

De groene zes omvat de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel, en is een bijzondere regio die heel nauw met elkaar verbonden is. Dankzij het gebiedsgericht beleid van de provincie Antwerpen kunnen we voor die gemeenten een aantal specifieke tools aanreiken om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. Naast de brochure op maat van gemeentebesturen en eigenaars van kasteeldomeinen om hen te begeleiden bij de herontwikkeling van hun domeinen, is er voor ‘de groene zes’ ook een toolkit woonparken voor de groene villawijken. We maken momenteel ook werk van een toolkit hernieuwbare energie en een toolkit bedrijvigheid om met detailhandel werk te maken van kernversterking.

De Planningsprijs is een beloning voor het harde werk. Belangrijk is om het abstracte van ruimtelijke planning concreet te maken op het terrein. Dankzij de ontwikkeling van toolkits bieden we verschillende instrumenten voor betrokkenen om de uitdagingen aan te gaan. Iedereen is vrij te kiezen welk instrument best past bij zijn project of lokaal beleid. We mikken op een klantgericht aanbod.

Gebiedsgericht project

De provincie Antwerpen werkt in verschillende regio’s aan gebiedsgerichte projecten. Voor ‘de groene zes’ ontwikkelde de provincie Antwerpen een methodiek om de eigenaars van grote, groene kasteeldomeinen bij te staan bij het vinden van een nieuwe invulling van hun domein. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het behoud en waar mogelijk de ontsluiting van groen voor de gemeente. Het is slechts één toepassing voor dit gebied, die al op veel bijval kan rekenen.

De jury van de Planningsprijs vond zowel de manier van samenwerking die de provincie Antwerpen met de gemeenten heeft ontwikkeld alsook de toolkits vernieuwend. De coördinerende rol van de provincie en de manier waarop de provincie samenwerking creëerde werd met de prijs bekroond.