Peter de Cupere - Eens was ik een mens

de Warande

Thema's

Peter de Cupere toont nieuwe installatie in de Warande en nodigt alumni PXL MAD uit 

Datum
  • van 10 september 2016 tot 22 januari 2017
  • Gesloten op maandag en dinsdag
Prijs
Gratis

Belgisch kunstenaar Peter de Cupere neemt al 20 jaar een unieke positie in. Niet alleen in België, maar ook internationaal wordt zijn olfactorische kunst sterk op prijs gesteld. In zijn werk gebruikt hij geur als medium. Het werk is sterk maatschappelijk betrokken en snijdt erg uiteenlopende thema’s aan, maar steeds via de weg van de geur. Tegelijk met deze tentoonstelling verschijnt ook het eerste overzichtsboek van zijn werk.

Thema

De titel van de tentoonstelling in provinciaal cultuurhuis de Warande is ‘Eens was ik een mens’. Hiermee verwijst Peter de Cupere naar de oorspronkelijke titel van het boek dat Primo Levi schreef over zijn ervaringen in het concentratiekamp Auschwitz.

De tentoonstelling zal drie ruimtes in beslag nemen. In de eerste ruimte toont de Cupere opnames van gesprekken met zowel overlevenden van Auschwitz als overlevenden van kanker. Bij beide informeert hij naar hun ervaringen met geur. In een tweede ruimte komt de bezoeker terecht in een woud van haar. De Cupere put hiervoor uit een collectie van 21.000 menselijke paardenstaarten die hij in zijn bezit heeft. Hier maakt de bezoeker kennis met verschillende menselijke geuren.

Haar heeft in alle culturen steeds aan symbolische waarde gekend. En het gedwongen verlies van haar is verbonden met trauma en grote emoties. Ook onze geurherinneringen zijn verbonden met trauma’s en emoties. In de derde ruimte wordt de menselijke identiteit die samen met het haar verloren ging in eer hersteld.

Boek

Tegelijk met deze tentoonstelling verschijnt ook het eerste overzichtsboek van het werk van Peter de Cupere bij Uitgeverij Stockmans. Het boek biedt een rijk visueel overzicht van de carrière van Peter de Cupere. De teksten zijn van Peter de Cupere zelf, Willem Elias (V.U.B.), Annelies Nagels (de Warande), Ashraf Osman (Scent Culture Institute), Ruth Renders, Hsuan Tsu (Davis University California) en Caro Verbeek (Rijksmuseum Amsterdam).

MAD POWER

Gelijktijdig met de tentoonstelling van Peter de Cupere wordt ook het werk getoond van alumni van de PXL-MAD SCHOOL OF ARTS. De selectie van de werken gebeurde door Peter de Cupere en Annelies Nagels van de Warande. De deelnemende alumni zijn John Bijnens, Willem Boeckx, Jorden Boulet, Erik Chiafele, Natalia Drobot, Manu Engelen, Elias Ghekiere, Daan Gielis, Griet Moors, Jonas Nelissen, Karl Philips, Sarah Reynders, Nancy Slangen en Niels Vaes. Met deze tentoonstelling wilt de Cupere nadrukkelijk ook ruimte geven aan jong talent.

Meer info:

De expo is open van woensdag tot zondag van 11 tot 17 uur, vrijdag van 11 tot 20 uur
Maandag en dinsdag zijn we gesloten.
rondleidingen op aanvraag (ook buiten de reguliere openingsuren)

www.warande.be


Organisator
Warande Turnhout

Volgende