Creatief ondernemerschap versterkt de handelskern

publish date
16.04.2018

Detailhandelscoach creëert nieuwe dynamiek in Turnhout

Wordt Turnhout straks één groot spelbord? Lezen we er binnenkort strips in winkeletalages? Creatieve ondernemers smeden plannen om meer volk naar de handelaars in de binnenstad te trekken. Een detailhandelscoach begeleidt het proces.

De lokale handelaars zuchten soms, ook in Turnhout. Leegstand in de binnenstad en e-commerce waardoor mensen minder de stad in trekken, maken het zakendoen moeilijker. “Met ons nieuwe strip- en spelproject gaan we opnieuw een grotere dynamiek in de stad creëren”, zegt Melanie Ryckaert, beleidsadviseur Economie & Werk bij stad Turnhout. “Als er meer mensen naar Turnhout komen, zijn we geslaagd. Want elke bezoeker is een potentiële klant voor onze handelaars. Dit grotere verkeer trekt op zijn beurt nieuwe handelaars aan. Met dit typische Turnhoutse project benadrukken we ook de identiteit van ons handelscentrum.”

Vechten tegen leegstand

Strips en spellen zullen binnenkort opnieuw sterk aanwezig zijn in de binnenstad. Voor inspiratie en begeleiding klopte de stad aan bij Ben Op de Beeck. Hij is detailhandelscoach bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Hij helpt lokale overheden bij het uittekenen van een toekomstgericht detailhandelsbeleid. Zo vecht de provincie actief mee tegen leegstand. “We vonden een schat in het verleden en heden van Turnhout”, zegt Op de Beeck. “Kaartspelen en strips maken deel uit van de historie van deze stad in de Antwerpse Kempen. Vandaag is hier Cartamundi gevestigd, de wereldleider in spellen. Bovendien reikt Strip Turnhout hier al enkele decennia de Bronzen Adhemar uit, de Vlaamse Cultuurprijs voor het Beeldverhaal.” “We zijn altijd een stad geweest van drukkerijen, striptekenaars, kunstenaars en scenaristen”, vult beleidsadviseur Ryckaert aan.

De stad als spelbord

De stad Turnhout en haar partners bouwen de komende maanden aan een indrukwekkend project. Onder de werknaam ‘Turnhout: Games, Cards & Comics’ stimuleren en ondersteunen creatievelingen elkaar intenser, zodat de spel- en stripgeschiedenis van de stad sterker tot bloei komt. “We brengen het spel in de binnenstad”, zegt Steven Nietvelt, chief innovation & technology officer bij Cartamundi. “Een paar voorbeelden? Turnhoutse figuren zoeken, zoals mensen vandaag naar Pokémon Go’s speuren. Of een leuk verzamelconcept met kaarten die handelaars uitdelen, een online Trivial Pursuit met de stad als spelbord, spelkaarten die de nummertjes op het gemeentehuis vervangen, een kaartspeltafel in wachtzalen, een stickerboek over Turnhout, ... Ik zie veel mogelijkheden. De mensen die dit soort spellen bedenken, zitten al in ons bedrijf.”

Sterke partners in uniek project

“Dankzij sterke partners gaan we met straffe dingen naar buiten komen”, weet Roel Daenen, coördinator van Stripgids. “Turnhout wordt weer de creatieve hub in strip- en spellenland.” “Als er één stad de hoofdstad van Games, Cards & Comics mag claimen, dan is het wel Turnhout met zijn rijke geschiedenis aan drukkerijen en creatieve breinen. In die zin zijn we er trots op dat we in Turnhout gevestigd zijn”, zegt Rudy Seuntjes van Game Brewer. “De wisselwerking tussen de stad en ons bedrijf is al jaren belangrijk”, stelt Steven Nietvelt van Cartamundi. “We genieten van een goed huwelijk. De uitstraling van de stad straalt op ons af, en andersom. Onze sterke verankering maakt dat we het bedrijf niet verplaatsen naar Amerika, wat onze grootste afzetmarkt is, of naar een land waar het goedkoper produceren is.”

De provincie Antwerpen werkt samen met de dienst economie van stad Turnhout op een aantal speerpuntsectoren, waaronder de detailhandel en creatief ondernemerschap als imagoversterker voor onze regio. “In dit unieke project realiseren we voor het eerst synergieën tussen deze twee”, zegt detailhandelscoach Ben Op de Beeck.

In totaal steunt het project op 676 000 euro aan middelen. Veertig procent wordt aangebracht door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), twintig procent door de provincie Antwerpen en POM Antwerpen. De stad Turnhout financieert samen met Strip Turnhout, Cartamundi en Game Brewer de rest.

 

“Wereldleider en start-up versterken elkaar”

Cartamundi is wereldberoemd. Minder bekend is dat de specialist in kaart-, bord- en digitale spellen zijn kennis en distributiekanaal ook aan beginnende spelontwerpers ter beschikking stelt. “Onze werknemers in Turnhout produceren honderden versies van kaartspelen en beroemde bordspelen als Monopoly en Cluedo”, zegt Steven Nietvelt, chief innovation & technology offi cer bij Cartamundi. “Tegelijkertijd moedigen we startende spelontwikkelaars aan om spellen te ontwikkelen via ons digitaal platform, makemygame.com. Zo helpen we veelbelovende ideeën aan een prototype, spelmaterialen en eventueel distributie.” Game Brewer is zo een startende speluitgever. Zaakvoerder Rudy Seuntjens haalde 36 714 euro op via het Amerikaanse crowdfunding platform Kickstarter. “Hiermee lanceerden we ons eerste spel Pixie Queen. Ondertussen hebben we al 4 000 van onze 5 500 exemplaren in Europa verkocht. We verkopen ook nog twee andere spellen en lanceren er in de loop van dit jaar nog vijf. Maar we zijn er nog lang niet. Wetende dat er ongeveer 3 000 nieuwe spellen per jaar verschijnen, is het hard werken aan naambekendheid. Dat we gevestigd zijn in de dezelfde stad als Cartamundi, helpt wel.”

Eerste Vlaamse strip ontdekt

Strips en Turnhout. Het is een geschiedenis die ver in de tijd teruggaat. Niet alleen de Bronzen Adhemar voor het Provinciaal Cultuurhuis De Warande staat daar symbool voor. Recent werd het eerste Vlaamse stripverhaal ontdekt, gedrukt in Turnhout. “Turnhout was vanaf de 18de eeuw tot ver over de grenzen bekend als drukkersstad”, vertelt Roel Daenen, coördinator van Stripgids. “In de 19de eeuw zagen de drukkerijen dat een bepaald genre ongemeen populair werd: de mannekesbladen. Het waren getekende verhalen met ventjes en met tekst onder de tekeningen. De eerste ‘strip’ die hier recent werd ontdekt, is een echt topstuk uit de Vlaamse stripgeschiedenis.”

Volgende van de detaillijst