Provincie helpt nieuwe sociaaleconomische initiatieven opstarten

19.03.2018

Een investering van minder dan 50 000 euro is al genoeg voor vele sociaaleconomische initiatieven om uit de startblokken te schieten. Toch slagen velen er niet in dat startkapitaal samen te sprokkelen. Een nieuw participatiefonds van Provincie Antwerpen en Trividend cvba wil daar verandering in brengen.

Sinds vorig jaar keert het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen renteloze leningen tussen 10 000 en 50 000 euro uit aan sociaaleconomische initiatieven. Om in aanmerking te komen voor de starterslening, moet het initiatief kansengroepen naar de arbeidsmarkt helpen doorstromen, nieuwe ecologisch-duurzame activiteiten opzetten of een samenwerking tussen de sociale en reguliere economie tot stand brengen.

Horeca met een hart

Een organisatie die onlangs een goedkeuring kreeg voor €30.000 is vzw De Krone. “In 2014 hebben we een brasserie geopend in het Fort van Duffel”, legt opleidings- en kwaliteitscoördinator Heidi Heymans die tevens mede-uitbaatster is, uit. “In onze zaal en keuken schakelen we mensen met een autismespectrumstoornis in. Zo willen we hen laten kennismaken met de echte arbeidsmarkt. Wij bieden hen niet alleen een technische horeca-opleiding, maar leren hen vooral de nodige sociale vaardigheden aan die ze later nodig zullen hebben op de werkvloer. Dat is niet eenvoudig, want mensen met een autismespectrumstoornis nemen opdrachten vaak te letterlijk op. Zo is het al eens gebeurd dat ik een van mijn gasten opdroeg ‘Kom, neem wat pauze en zet u’, waarop die meteen midden in een smalle doorgang op een stoel ging zitten.” (lacht)

Pannenkoeken in het park

Met behulp van het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen opende de vzw op 1 april in het Mechelse Tivolipark volgens dezelfde formule een pannenkoekenhuisje, TASS. “Een afkorting van Tivoli en Autisme Spectrum Stoornis”, licht Heidi de naam toe. “We willen onze mensen er leren werken met professioneel keukenmateriaal dat ze later bij een andere werkgever ook zullen gebruiken. Maar de inrichting van een nieuwe keuken vergde een behoorlijk startkapitaal.”

Zit jij ook met een idee?

Zit jij ook met een idee voor een sociaaleconomisch initiatief, maar kom je kapitaal tekort? Ontdek alles over het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen of dien er meteen je aanvraag in!