Zorg: leren, werken, ondernemen en innoveren

4 actielijnen

In de nieuwe beleidsvisie Zorg, goedgekeurd in september 2020, vertrekken we van 4 actielijnen. Elke actielijn heeft een impact op de uitdagingen in de zorgsector. Binnen deze lijnen zullen we diverse initiatieven en instrumenten ontwikkelen.

1) Anders leren in de zorg: inzetten op verschillende leertrajecten en levenslang leren, zodat (toekomstige) zorgprofessionals voldoende kwalitatieve leerkansen hebben.

2) Anders werken in de zorg: inzetten op dienstverleningsprocessen, arbeidsorganisatie en nieuwe technologieën. Deze kunnen de zorg fundamenteel beïnvloeden en zorgen voor een hogere retentie van het zorgpersoneel. 

3) Innoveren in de zorg: inzetten op ondernemerschap, innovatiekracht en samenwerking tussen gekende zorgspelers én nieuwe initiatieven. Innovatie biedt immers een antwoord op verschillende arbeidsmarktuitdagingen in de zorg. 

4) Schitteren in de zorg: we zorgen er mee voor dat zorgberoepen en de zorgsector positief in de kijker staan, en we zien kansen in het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Hierdoor maken we werk van een hoger aantal zorgprofessionals. 

De actielijnen worden verder uitgewerkt op de pagina Beleidsvisie

Projecten

De provincie Antwerpen participeert in en organiseert zelf enkele projecten:

  • Zorgzame dorpen, waarin we onze gemeentebesturen ondersteunen in de uitwerking van (zorg)dienstverlening in dorpen en op het platteland. 
  • Empowercare, een Europees project waarin me met de de projectpartners een ondersteuningspakket voor Zorgzame dorpen uittesten in één of meerdere gemeenten. 

Praktijk in het Gouverneur Kinsbergencentrum

Het Gouverneur Kinsbergencentrum (GKC) is het duurzaam kennis- en expertisecentrum voor de zorgeconomie van de provincie Antwerpen. GKC richt zich tot onderwijs- en kennisinstellingen, vrije beroepen, werkgevers in de zorg en gemeenten.