Overzicht Europese fondsen

Waarom Europese fondsen?

Alle Europese fondsen dragen bij aan de EU2020-strategie voor duurzame, slimme en inclusieve groei. Zo pakt men klimaatverandering, vergrijzing, vermindering van CO2-uitstoot in de economie en transport, sociale inclusie en tewerkstelling aan. Het budget voor deze fondsen ligt vast voor periodes van zes jaar. De huidige programmaperiode loopt van 2014-2020.

Structuurfondsen

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Vlaanderen en de Interreg-programma`s vallen onder de noemer structuurfondsen. Elk structuurfonds moet bijdragen aan EU2020-strategie. Daarom is er bij alle fondsen aandacht voor innovatie en onderzoek, concurrentievermogen van KMO`s en de CO2-neutrale economie.

Thematische fondsen

Er zijn ook nog thematische fondsen. De thema`s gaan van onderzoek en innovatie, naar onderwijs en sport tot cultuur. Ook de doelstellingen van deze fondsen zijn gekoppeld aan de EU2020-strategie. Daarnaast is elk fonds ook afgestemd op de Europese beleidsdoelstellingen voor dat thema. Wij bundelden de belangrijkste informatie in een overzicht. Zo vind je snel je weg in het aanbod. 

Handige lectuur

Een goed begin is het halve werk. Bekijk dus voordat aan de slag gaat zeker eens de brochure "Tips voor een goed begin van je Europees project". Zo ben je zeker van een goede start. Daarnaast vind je in onze brochure "Europese progamma´s 2014-2020" een handig overzicht van de verschillende Europese programma`s met een korte toelichting per programma. De provincie Antwerpen biedt, naast de Europese programma's, ook heel wat andere mogelijkheden voor internationale samenwerking. Ontdek ze allemaal in de brochure "Provincie Antwerpen. Uw dynamische partner in internationale samenwerking."