Aanbod voor leerkrachten

Navorming voor leerkrachten

Kon je geen plekje bemachtigen voor EUropa Xpert dit schooljaar? Wil je liever zelf les geven over de EU maar weet je niet goed waar te starten? 

Wat nu met de EU na de Brexit? En wat is er veranderd aan de EU na de Europese verkiezingen? Wat doet de EU aan klimaatsopwarming, vluchtelingenopvang, … en wat doet ze niet? En vooral: hoe vertel ik hierover aan mijn leerlingen? 

Via ons aanbod voor leerkrachten proberen we je een antwoord te geven op al bovenstaande vragen en je alle tools aan te reiken om zelf Europa in de klas te brengen. 

In 4 stappen naar een EuropAttest - Nieuw online traject

Europa Direct Provincie Antwerpen organiseert een nieuw, online opleidingstraject dat uit 4 modules bestaat: 

·         Wat doet de EU voor ons?

·         Hoe is de EU ontstaan en hoe werkt ze? 

·         De EU in het nieuws

·         Concrete lestips en aanbod voor in de klas

 

Na voltooiing van het traject krijg je een EuropAttest. Daarnaast ontvang je lesmateriaalEuropese gadgets en exclusieve toegang tot extra masterclasses. Bovendien maak je kans op een EUropa Xpert startpakket voor het lager onderwijs of een Snelcursus EU pakket voor het secundair onderwijs. 

Het traject is volledig gratis en gaat online door via Zoom. Je kan data combineren uit de twee reeksen. Het aanbod is zowel voor het lager onderwijs als het secundair onderwijs, enkel de inhoud van de laatste module verschilt. 

EuropAttest

Data

Module 1: Wat doet de EU voor ons? 

  • Woensdag 15 september, 14.00-15.00 uur
  • OF Woensdag 26 januari, 14:00-15:00 uur

Module 2: Hoe is de EU ontstaan en hoe werkt ze?

  • Woensdag 29 september, 14.00-15.00 uur
  • OF Woensdag 9 februari, 14.00-15.00 uur

Module 3: De EU in het nieuws

  • Woensdag 13 oktober, 14.00-15.00 uur
  • OF Woensdag 23 februari, 14.00-15.00 uur

Module 4: Concrete lestips en aanbod voor in de klas

  • Woensdag 27 oktober, 13.00-14.00 uur (Lager onderwijs) of 14.00-15.00 uur (secundair onderwijs)
  • Woensdag 16 maart, 13.00-14.00 uur (Lager onderwijs) of 14.00-15.00 uur (secundair onderwijs)

Bijscholing - Europa hoe leg ik dat uit? 

Inhoud

Deze sessie gaat de Europese actualiteit niet uit de weg. Een medewerker van Europa Direct geeft je een opfrissing van de EU, een kijk op de Europese actualiteit en een overzicht van verschillende didactische hulpmiddelen om Europa interactief in de klas te behandelen. De vorming biedt ook ruimte voor discussie en om ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers.

Deze vorming wordt u gratis aangeboden door Europa Direct. Met het project "Europa in de klas" stimuleren zij actueel onderwijs over de Europese Unie. Bij Europa Direct kan je ook terecht voor gratis lesmateriaal, posters, vlaggen en gadgets om op een toffe en leerrijke manier les te geven over de Europese Unie.

Doelgroep

leerkrachten 3de graad basisonderwijs

Data

We organiseren deze vorming meermaals per jaar. In oktober en maart organiseren we een navorming in samenwerking met DocAtlas. Daarnaast organiseren we ook navormingen in de gemeentes die deelnemen aan Pop up Europa.

De volgende navormingen is op 21 april en gaat online door. 

Handleiding 'Europa...Hoe leg ik dat uit?'

We hebben onze EUropa Xpert-sessie in een handleiding voor leerkrachten gegoten. De handleiding loodst je door de theorie en staat vol handige tips. Ook de presentatie, rollenspelen en alle andere documenten die wij gebruiken tijdens onze EUropa Xpert-sessie, kan je downloaden via onze website.

 

Lesmateriaal

Klaar om Europa in de klas te brengen? Neem dan zeker een kijkje bij ons gratis les- en uitleenmateriaal

Leerkrachtendag Europees Parlement

Elk jaar trekken we in het najaar met een twintigtal leerkrachten secundair onderwijs uit onze provincie naar het Europees Parlement. Corona gooit dit jaar roet in het eten, maar volgend jaar hopen we dit opnieuw te kunnen organiseren.