Week van de Korte Keten

Deze week wil rechtstreeks inkopen doen bij de boer via de korte keten bekender maken bij het grote publiek. Provincie Antwerpen zoekt hiervoor een Korte Keten Kop: een ambassadeur die samen met hen mensen wil enthousiasmeren voor lekker, lokaal voedsel én lekker, lokaal kopen vlakbij huis.

Kies dé Korte Keten Kop van 2021

Provincie Antwerpen gaat op zoek naar dé Korte Keten Kop, het uithangbord bij uitstek voor de lokale verkoop van hoeveproducten. Ondernemers die zorgen voor een korte keten tussen lokaal geproduceerd voedsel en de consument konden zich kandidaatstellen. Uit alle inzendingen werden 5 laureaten gekozen.

Het grote publiek kan nu op 5 laureaten stemmen en dat van 12 april tot en met 6 mei. Bij de start van de Week van de Korte Keten, op zaterdag 15 mei, maakt de provincie Antwerpen de winnende Korte Keten Kop van 2021 bekend.

Maak kennis met onze laureaten

Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit en bloemen op VremdVeld in Vremde (Boechout). Hij stapte in de korteketenverkoop om voedselkilometers te beperken en kraakverse producten aan te bieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting en dus een mooi voorbeeld van landbouwbeleving.

Linda Van Dessel runt samen met echtgenoot Raf het familiebedrijf Recht van ’t Veld. Naast eigen vollegrondsgroenten en chrysanten verkopen ze ook groenten, vlees en zuivel van collega-landbouwers in hun sympathieke hoevewinkel. De korteketenverkoop levert volgens Linda enkel voordelen op: voor consument én producent!

Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen. Naast de hoevewinkel en de zelfpluk kan je ook bestellen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Alle producten zijn gezond, duurzaam geteeld en supervers. Korte keten tovert het erf ook om tot een ontmoetingsplek.

Mitch Verhaegen van EiGeel Eieren verkoopt vrije uitloop eieren via een automaat. Je vindt er ook producten van collega-landbouwers. Via de korteketenverkoop op het erf brengt Mitch pluimveehouderij dichter bij de consument. Ideaal voor een breder draagvlak en een fijn persoonlijk contact tussen landbouwer en klant.

Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. De kuddes van Kemp vzw zie je grazen in natuurgebieden, industrieterreinen, weides… in de Kempen en Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp vzw: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

KorteKeten_FB-banner2021

De kwaliteiten van een Korte Keten Kop

De winnaar van deze wedstrijd zal een jaar lang het gezicht van de korte keten zijn in onze provincie.

Een Korte Keten Kop…

• maakt consumenten warm voor duurzame en lokale voeding;

• maakt consumenten bewust van de voordelen van korte keten;

• geeft het abstracte begrip korte keten een levensecht gezicht;

• apprecieert en benadrukt het persoonlijke klantencontact eigen aan de korte keten;

• zet zichzelf en zijn/haar organisatie en producten enthousiast in de kijker.

De 5 laureaten en in het bijzonder de winnaar van de Korte Keten Kop krijgen voor, tijdens en na de Week van de Korte Keten extra aandacht en promotie voor hun bedrijf en hun aanbod, bovenop een mooie prijs.

Zet de Week van de Korte Keten in de kijker

Meer informatie

Participeer je aan de Week van de Korte Keten in een andere provincie? Dan kan je terecht bij onze collega's op volgende e-mailadressen:

weekvandekorteketen@oost-vlaanderen.be
weekvandekorteketen@vlaams-branbant.be