Korte keten-kopers vertellen

korte keten koper Elie

Elie vond als nieuwkomer de weg naar korte keten

Ik kom uit Zwitserland. Ik ben enkele maanden in Mechelen omdat ik hier werk aan een stopmotionanimatiefilm. Tijdens mijn eerste weekend in België kwam ik hier op de markt, op zoek naar lokale producten. Ik vroeg uitleg en de boeren van dit kraam vertelden me alles: wat ze telen, hoe ze samenwerken met anderen...

Een abonnement, zonder twijfelen

Ik nam meteen een abonnement op een groentepakket. De boer brengt alles tot in de stad. Ik hou ervan lokale groenten en fruit te ontdekken: ik maakte de kersen mee, de bessen... Jammer genoeg was ik net te laat voor asperges! Op zaterdagen kom ik hier voor extra aankopen, zoals verse kruiden. Korte keten kopen is goed voor alles: de lokale economie, het milieu, er is een verbinding met de boer, je praat meer met anderen, de producten smaken beter in het juiste seizoen en er is minder transport nodig.

korte keten koper Tara

Tara, op zoek naar haalbare korte keten-opties

"Ik woon in het centrum van de stad en dan is een supermarkt de handigste optie. Maar ik wil graag meer korte keten en lokaal kopen. Het is ecologischer en ik wil dat onze boeren blijven voortbestaan. Ik vind het leuk te zien waar mijn eten vandaan komt. En omdat het aanbod in de korte keten seizoensgebonden en daardoor beperkter is, koop ik wel eens groenten die ik nog niet ken. Zo is het leuk en verrassend koken!"

Op zoek naar lokaler en graag ook haalbaar

"Op dit moment ben ik nog erg zoekende naar de verschillende mogelijkheden om lokaal te kopen. Ik probeerde een tijd geleden om enkel Belgische producten aan te kopen in de supermarkt. Maar dat bleek onmogelijk, het aanbod was er niet. Het moeilijkste aan korte keten is de afstand: korte keten-opties zijn vaak wat verder weg. Ook de prijs zorgt ervoor dat het me niet helemaal zal lukken alles korte keten te kopen. Maar door mijn boodschappen beter te plannen, zie ik wel oplossingen."

Ondertussen...

"Gelukkig heeft mijn oma een grote moestuin en krijg ik groenten van haar. Want die zijn echt zoveel lekkerder dan die uit de supermarkt."

korte keten koper Geert

Geert koopt korte keten ondanks obstakels

"Ik koop korte keten, want boer zijn is een hard metier, en ik wil hen steunen. Maar ik vind het wel best een obstakel dat je ervoor op verschillende plaatsen moet zijn in plaats van in één supermarkt. Ik woon in de stad, hier zijn overal kruideniers en supermarkten die lang open blijven."

Korte keten-charme

"Maar dan ben ik hier op de markt en weet ik weer hoeveel charme korte keten heeft! Het is een leukere winkelervaring. Ik ga vanavond bij vrienden eten en maak gazpacho. De boer heeft me net uitgelegd welke tomatensoort ik best kies daarvoor."

korte keten koper Annemie

Annemie en Peter winkelen bij de boer

We maken er tijd voor

Annemie: "Mijn man en ik kopen zoveel mogelijk fruit, groenten en zuivel bij lokale boeren en onze honing bij de imker. Dat doen we allemaal met de fiets. En dat is geen opgave, we kiezen daar heel bewust voor. Ik maak er tijd voor. Telkens ik met de fiets naar de boer ga, is het een uitstap. Je maakt je leven maar zo druk als je zelf wil, toch?”

Aan wie geef jij je geld?

Peter: “Ik werk in het landbouwonderwijs en daar hoor ik veel verhalen van mijn collega-landbouwers. Ik vind het droevig omte zien hoe weinig geld landbouwers voor hun waardevol product krijgen. De vraag die je je daarbij moet stellen, is: aan wie geef je je geld? Het gaat om een economische keuze. Als wij er niet voor zorgen dat deze landbouwers het hoofd boven water kunnen houden, wie dan wel? We vinden de prijzen niet duurder. Maar ook al zou dat het geval zijn, dan zouden we nog korte keten kopen."

Het goeie voorbeeld geven

Peter: “We proberen die boodschap ook aan onze kinderen over te dragen. Door onze inkopen samen met hen te doen. En nu ze groot zijn, zien we dat zij ook alles met de fiets doen.” 

korte keten koper Ronny

Ronny voelt zich betrokken in de korte keten

"Je bent via korte keten meer betrokken, je weet meer over welke groenten wanneer beschikbaar zijn, je leert de seizoenen kennen en zo leer je ze ook volgen. In de hoevewinkel waar ik koop, zetten ze bordjes bij de groenten die van eigen teelt zijn. Dat overtuigt me om deze groenten te kopen, ook al ken ik ze niet. Hier word ik verrast: er zijn nieuwe patatten wanneer ik het niet verwacht, dan weer zijn er de asperges… daar word ik blij van. In de supermarkt kan je het hele jaar door alles vinden."

Korte keten is niet duur

"Ik vergelijk geen prijzen met die van de supermarkt, want het gaat om totaal verschillende producten. Ik draai het om: hoe kan iets in de supermarkt zo goedkoop zijn? Je gaat er vanuit dat de prijzen correct bepaald worden, maar dat is niet zo."

Voedselzekerheid

"Ik ben ervan overtuigd dat we korte keten moeten uitbreiden. Zeker als je kijkt naar de oorlog in Oekraïne nu. Het gaat ook om voedselzekerheid. En het geld dat ik hier besteed, blijft in onze economie." 

Korte keten koper Julio
Korte keten koper Julio

Júlio steunt korte keten met zijn tapasbar

"Ik heb een Portugese tapasbar in het centrum van Mechelen: Imprevisto. Ik koop alle kleine groenten van de menukaart rechtstreeks bij de boeren van Ferm op de markt. Ik pas me met plezier aan hun aanbod aan, want deze smaak vind je nergens anders! Mijn klanten proeven het verschil met groenten van de groothandel. Het komt me wat duurder uit, maar ik wil kleine producenten steunen."

tomaatautomaat korte keten koper Karlien
tomaatautomaat

Karlien combineert korte keten met een gezinswandeling

"We eten tomaten van Tomaten De Maeyer in Putte, die we kopen via hun automaat. Ze zijn gewoon zoveel smaakvoller dan die uit de supermarkt. En het is een fijn wekelijks wandeltochtje met m’n twee dochters. Het gebeurt bijna dagelijks dat onze jongste dochter van twee jaar zelf in de buggy stapt en roept: ‘maten kopen!’. Mijn dochters vinden het fantastisch om zelf de centjes in de automaat te steken en tomaten uit het luikje te halen. En af en toe stoppen ze een tekening in de brievenbus van de boeren."