Week van de Korte Keten 2021

Deze week wil rechtstreeks inkopen doen bij de boer via de korte keten bekender maken bij het grote publiek. Provincie Antwerpen zocht en vond hiervoor een Korte Keten Kop: een ambassadeur die samen met hen mensen wil enthousiasmeren voor lekker, lokaal voedsel én lekker, lokaal kopen vlakbij huis. 20 korteketenproducenten wierpen zich op als ambassadeur in spe. Het grote publiek kon op 5 van deze ondernemers stemmen. Op vrijdag 14 mei 2021 kwam Linda Van Dessel van Recht van't Veld in Duffel uit de bus als winnares met meer dan 1000 stemmen. Linda is Korte Keten Kop 2021 en zal als ambassadeur optreden voor de korteketenverkoop in provincie Antwerpen.

Linda van familiebedrijf Recht van't Veld, omringd door haar familie. Alle familieleden spelen een belangrijke rol in het bedrijf: van voorproever tot veldbewerker!

Maak kennis met onze laureaten van 2021

Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit en bloemen op VremdVeld in Vremde (Boechout). Hij stapte in de korteketenverkoop om voedselkilometers te beperken en kraakverse producten aan te bieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting en dus een mooi voorbeeld van landbouwbeleving.

Linda Van Dessel runt samen met echtgenoot Raf het familiebedrijf Recht van ’t Veld. Naast eigen vollegrondsgroenten en chrysanten verkopen ze ook groenten, vlees en zuivel van collega-landbouwers in hun sympathieke hoevewinkel. De korteketenverkoop levert volgens Linda enkel voordelen op: voor consument én producent!

Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen. Naast de hoevewinkel en de zelfpluk kan je ook bestellen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Alle producten zijn gezond, duurzaam geteeld en supervers. Korte keten tovert het erf ook om tot een ontmoetingsplek.

Mitch Verhaegen van EiGeel Eieren verkoopt vrije uitloop eieren via een automaat. Je vindt er ook producten van collega-landbouwers. Via de korteketenverkoop op het erf brengt Mitch pluimveehouderij dichter bij de consument. Ideaal voor een breder draagvlak en een fijn persoonlijk contact tussen landbouwer en klant.

Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw uit Geel/ Mol in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. De kuddes van Kemp vzw zie je grazen in natuurgebieden, industrieterreinen, weides… in de Kempen en Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp vzw: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

Op 14 mei 2021 werd Linda Van Dessel bekroond als Korte Keten Kop. Tijdens de verkiezing verzamelde ze 1153 stemmen van de in totaal 3631 uitgebrachte stemmen.

KorteKeten_FB-banner2021

De kwaliteiten van een Korte Keten Kop 

De winnaar van deze wedstrijd zal een jaar lang het gezicht van de korte keten zijn in onze provincie.

Een Korte Keten Kop…

• maakt consumenten warm voor duurzame en lokale voeding;

• maakt consumenten bewust van de voordelen van korte keten;

• geeft het abstracte begrip korte keten een levensecht gezicht;

• apprecieert en benadrukt het persoonlijke klantencontact eigen aan de korte keten;

• zet zichzelf en zijn/haar organisatie en producten enthousiast in de kijker.

De 5 laureaten en in het bijzonder de winnaar van de Korte Keten Kop krijgen voor, tijdens en na de Week van de Korte Keten extra aandacht en promotie voor hun bedrijf en hun aanbod, bovenop een mooie prijs. 

Meer informatie

Ook in de andere Vlaamse provincies organiseren ze jaarlijks een Week van de Korte Keten. Voor meer info kan je mailen naar onderstaande adressen. 

weekvandekorteketen@oost-vlaanderen.be
weekvandekorteketen@vlaams-branbant.be
weekvandekorteketen@limburg.be
weekvandekorteketen@100procentwest-vlaams.be