Glastuinbouw

Serre

Ruimtelijk beleid voor glastuinbouw

De glastuinbouwsector is in volle transitie. Enerzijds worden bedrijven groter en hoger dan ooit, anderzijds doven kleinere/oudere bedrijven uit. Waar is er nog ruimte voor een modern glastuinbouwbedrijf? Wat met de kleinere/ niet meer actieve bedrijven?

Om deze vragen te beantwoorden, werkte provincie Antwerpen samen met de gemeenten uit de macrozones ruimtelijke glastuinbouwvisies uit waarbinnen de glastuinbouwsector zich autonoom kan ontwikkelen. Autonoom betekent dat de tuinder zelf instaat voor de verwerving van gronden en voor het aanvragen van vergunningen.

Het ruimtelijk onderzoek is dus het kader waarbinnen de glastuinbouw in de provincie Antwerpen zich kan ontwikkelen. Vanuit de dienst Landbouw- en plattelandsbeleid ondersteunen wij tuinder en gemeenten met vragen over vergunningen, integratie,… Hiervoor hebben wij een glastuinbouwloket dat fungeert als aanspreekpunt en de brug vormt tussen tuinder en overheid.

Verder zetten wij via projectwerking in op volgende verduurzamingsthema’s: energie (restwarmte, diepe geothermie), CO2, water, nieuwe teelten in bestaande serres, landschap integratie,…

Fotowedstrijd: Glastuinbouw anders belicht

Provincie Antwerpen nodigde deze zomer iedereen uit om mooie, leuke of originele foto’s te maken waarop de serre centraal staat. Met deze fotowedstrijd trachtte het provinciebestuur de blik op glastuinbouw te verruimen en de aandacht te richten op de innovatieve en soms zelfs artistieke kanten van de glastuinbouwsector. 

Elke deelnemer mocht foto’s inzenden in elk van volgende categorieën:

1) Mooi glaslandschap en biodiversiteit

2) Water en energie

3) De teelt zelf 

Hieronder zie je de 4 uiteindelijke winnende foto’s. Bedankt aan alle deelnemers die een serre voor hun lens brachten.

 

Winnaar fotowedstrijd glastuinbouw Lien Vlaminckx

Deze foto werd ingezonden door Lien Vlaminckx in de categorie Tuinders en werd uitgeroepen tot allerbeste foto van de wedstrijd. Lien is een dochter van een Broechemse tuindersfamilie. Ze telen o.a. cyclamen.

 

De foto van Johan Weesie werd tot winnaar bekroond van de Categorie Mooi Glaslandschap.

De foto van Johan Weesie werd tot winnaar bekroond van de Categorie Mooi Glaslandschap en biodiversiteit.

 

 

 

 

De foto van Alix Temmerman (Pics.by.Alix) uit Hove was volgens de jury de 3e beste foto en dit binnen de Categorie ‘De Teelt’.

De foto van Alix Temmerman (Pics.by.Alix) uit Hove was volgens de jury de 3e beste foto en dit binnen de Categorie De Teelt.

 

 

 

Ook Christel Schoepen uit Sint-Katelijne-Waver viel in de prijzen met haar foto van malse sla en dit binnen de Categorie (Water & Energie).

Ook Christel Schoepen uit Sint-Katelijne-Waver viel in de prijzen met haar foto van malse sla en dit binnen de Categorie Water & Energie.