Subsidies platteland

Extra financiering om het platteland na corona te doen heropleven 


De impact van de COVID-19-crisis op ons dagelijks leven is groot, ook op het platteland. Het gemeenschaps- en verenigingsleven in onze dorpen stond een tijdje stil, mensen vereenzaamden… Er waren ook positieve gevolgen. We ontdekten samen heel wat natuurparels in onze omgeving (die vaak te lijden hadden onder recreatieve druk). Landbouwers zagen hun korteketenverkoop fiks de hoogte in gaan. 

Met een eenmalige oproep voor extra plattelandsprojecten wil Europa inspelen op de voor- en nadelen van de coronacrisis, om lokale besturen, ondernemers, verenigingen, middenveldorganisaties te ondersteunen in de uitbouw van een post-corona-platteland. 

Ondervind je zelf als lokaal bestuur, vereniging of ondernemer op het platteland de gevolgen van de coronacrisis? Ben je op zoek naar projectmiddelen om hier structureel iets aan te doen? 

Via het corona-herstelfonds zijn projecten mogelijk rond groene ontmoetingsruimtes (binnen en buiten de dorpskern), de aanleg van nieuwe en het herstel van bestaande toeristische route-infrastructuren en de omgevingsaanleg, landschapsherstel, projecten die het verenigingsleven boosten, projecten die antwoord bieden op eenzaamheid op het platteland, projecten die inzetten op de toenemende vraag naar korte keten producten en landbouwverbreding 

In het coronaherstelfonds vervalt het onderscheid tussen plattelands- en niet-plattelandsgemeenten. Alleen de centrumsteden blijven uitgesloten van plattelandssubsidies. 

Er is een maximale cofinanciering van €130.000 op een totale projectkost van €200.000. In totaal is er ongeveer 800.000 euro aan subsidies voorzien. Goedgekeurde projecten kunnen starten medio 2022 en mogen duren tot medio 2024. 

Maak kennis met onze subsidieprogramma's

Benieuwd binnen welk subsidieprogramma jouw idee past? Hieronder vind je links naar al onze subsidieprogramma's. Klik door en ontdek wat elk programma voor jouw te bieden heeft.

In 2022 kunnen weer nieuwe initiatieven opstarten met de steun van het provinciebestuur, de Vlaamse overheid en de Europese Unie. Veerkracht van dorpen, open ruimte en landbouwverbreding zijn de centrale thema’s. 

Inspiratie nodig?

Tijdens de laatste week van februari 2021 kon je digitale infosessies volgen die bulkten van de praktische info over plattelandssubsidies. (Her)bekijk ze hieronder!