Koffieklets@docAtlas Zorgzaam & Uitdagend: inspelen op het potentieel van élke leerling

Doelgroepen
  • Leerkrachten

  • Lerarenopleiding

  • Lager onderwijs

Prijs

Gratis

Wissel met andere leerkachten en collega’s uit het onderwijsveld kennis, vaardigheden, inspiratie, werkvormen, leermiddelen, enz. bij een kop koffie of thee. Tijdens deze editie inspireren we elkaar rond het thema: het begeleiden van begaafde leerlingen in het lager onderwijs.

(Hoog)begaafde kinderen worden soms beschouwd als getalenteerde leerlingen die zelf hun weg wel vinden binnen het onderwijs. Onderzoek en ervaring wijst echter uit dat ook deze leerlingen specifieke noden hebben, zowel op vlak van didactiek als zorg. Vaak treden specifieke sociaal-emotionele problemen op zoals faalangst of een sociaal onveilig gevoel. Of leerlingen gaan onderpresteren, of missen motivering om te leren.

In de eerste sessie op 18 oktober 2019 leren we elkaars kennis en vragen rond het thema beter kennen. We stellen elk individueel een actieplan op waarmee we de volgende maanden in onze praktijk aan de slag gaan met behulp van materialen uit de bibliotheek.

In de tweede sessie op 7 februari 2020 koppelen terug over onze ervaringen en concretiseren we hoe we in de toekomst verder aan de slag willen gaan met het thema.

In de derde sessie  duiken we in individuele casussen. De intervisiemethodiek zal met ingeschreven deelnemers gedeeld worden. Elke deelnemer bereidt dan minstens twee casussen voor: eentje waarbij je zelf zoekend bent en eentje waarbij je het gevoel hebt dat je het goed hebt aangepakt. Omwille van de huidige afstandsregels kan de koffieklets in oktober niet plaatsvinden. Van zodra het opnieuw in ons leercentrum kan, prikken we een nieuwe datum! Inschrijven kan nog steeds. Je wordt dan op de hoogte gebracht van de gekozen datum. 

Deelnemers kunnen er voor opteren om slechts aan één sessie deel te nemen.

Er is een Facebookgroep gekoppeld aan deze koffiekletsen. Deze is openbaar en iedereen kan dus aansluiten.