Prikkel Feest

Video

Niet alle gezinnen kunnen of willen feestelijke momenten vieren zoals het sinterklaasfeest, carnaval, verjaardagen, het schoolfeest … Dit kan verschillende oorzaken hebben, zowel culturele als financiële. Deze Prikkel wil je onderdompelen in het thema & concrete tips geven om rekening te houden met drempels en actief te werken aan een inclusief feestbeleid op school en in de klas.

 

Kennisdossier

Het sinterklaasfeest, Kerstmis, carnaval, verjaardagen, het schoolfeest … zijn enkele voorbeelden van feestelijke momenten die op school gevierd worden. Je staat er als leerkracht niet meteen bij stil dat niet alle gezinnen die momenten (kunnen) vieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ouders kunnen weinig financiële middelen hebben, waardoor die feestdagen potentieel pijnlijke momenten zijn. Een gezin kan ook een andere cultuur rond feesten hebben.

Dit dossier biedt getuigenissen van ouders over feesten op school maar ook achtergrondinformatie, interessante websites en concrete tips op klasniveau.

Materialenselectie

Feestvarken / Amant. Hocus Pocus, 2019. - 24 p.. - ISBN: 978-90-818009-5-2. - ISBN: 1281855111
Vindplaats Antwerpen: WBE 7.8 fees | Vindplaats Turnhout: WBE 7.8 fees

Dit prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar behandelt het thema armoede. Niet ieder kind heeft het even breed thuis. Een verjaardagsfeestje geven of trakteren op school zit er soms niet in. Het verhaal wil kinderen bewust maken van kinderarmoede en geeft daarnaast ook mee dat een leuk cadeau niet altijd materieel hoeft te zijn.

Achter de muur : op zoek naar kansen voor iedereen / Maurissen; Pottie; Theuninck; Wijngaarden, van; Eynde, Van; Davans. - Brussel: Studio Globo, 2017. - handleiding, werkboek. - ISBN: 978-90-74261-53-1. - ISBN: 978-90-74261-54-8. - ISBN: 1281887682
Vindplaats Antwerpen: WBE 8.2 acht | Vindplaats Turnhout: WBE 8.2 acht

In onze samenleving worden sommige mensen uitgesloten van de overvloed aan kansen en mogelijkheden. Deze lesmap helpt leerkrachten in de derde graad lager onderwijs om armoede, een complex gegeven, op een respectvolle manier bespreekbaar te maken in de klas. Dit gebeurt op drie manieren. De leerlingen leren wat armoede betekent, ze krijgen tools om met een andere bril te kijken naar mensen die in armoede leven en ze worden zich ervan bewust dat ook zij acties kunnen ondernemen die ervoor zorgen dat mensen meer kansen krijgen. De lesmap is opgebouwd rond de principes van onderzoekend leren. Ook de CLIM-methodiek wordt gehanteerd. Aanvullend kunnen leerkrachten een vormingstraject volgen bij Studio Globo en kan je met je klas een bezoek brengen aan het inleefatelier 'Achter de muur'. 

Feest je met ons mee? / Amant. - Hasselt: Clavis, 2015. - [20] p.. - ISBN: 978-90-448-2550-3. - ISBN: 1281881319
Vindplaats Antwerpen: WBE 7.8 fees | Vindplaats Turnhout: WBE 7.8 fees

In dit boekje ontdekken peuters vanaf 24 maanden feesten van over de hele wereld. De kinderen vieren samen Divali, Sinterklaas, Kerstmis, Chinees nieuwjaar, carnaval, Pasen, holifeest, Suikerfeest... 

Iedereen feest : jaarkalender / Vrints; Hermans. - Brussel: Orbit vzw, 2019. - kalender, veelv. pag.. - (feesten met de buren). - ISBN: 978-94-6383-078-2. - ISBN: 1281816402
Vindplaats Antwerpen: WBE 7.8 iede

De jaarkalender Iedereen Feest! geeft een overzicht van alle feestdagen in diverse culturen en godsdiensten. Bij elk feest is aangeven wat de betekenis ervan is. Handig om je interlevensbeschouwelijke competenties te versterken. Bruikbaar om bruggen te bouwen en verbindend aan de slag te gaan in onze superdiverse samenleving. De feestdagen kunnen in bepaalde gevallen nog één of twee dagen afwijken van de aangegeven kalenderdag. Veel religies bepalen hun feestdagen immers aan de hand van de maanstand. Dit brengt mee dat hetzelfde feest soms met een dag verschil gevierd wordt door gemeenschappen uit verschillende landen. 

Zo vieren wij feest / Mack. - Hasselt: Clavis, 2014. - [58] p.. - ISBN: 978-90-448-2245-8. - ISBN: 1281802849
Vindplaats Antwerpen: WBE 7.8 zovi | Vindplaats Turnhout: WBE 7.8 zovi

Over de hele wereld zijn mensen dol op feestvieren. Maar niet iedereen viert feest op dezelfde manier. In dit informatieve boek boordevol grapjes en weetjes, worden feesten uit de wereld getoond in foto's en tekeningen. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar. 

Hieronder vind je een uitgebreidere selectielijst

Interessante websites

 

Klasse: 12 brillen van kinderarmoede

Baldwin Van Gorp, professor journalistiek (KU Leuven), onderzocht honderden teksten en distilleerde 12 mogelijke brillen (of frames) waarmee we naar armoede kijken. Maak jezelf bewust van de bril waarmee je als leerkracht naar kinderarmoede kijkt. Het ene frame is niet beter of slechter dan het andere. Kijk vooral vanuit verschillende frames naar leerlingen in armoede. Dan zie je meer oorzaken en ook meer oplossingen.

Inspiratie armoede- en kostenbeleid op school

Er zijn nog steeds te veel financiële drempels in ons onderwijssysteem om leerlingen in armoede dezelfde kansen te kunnen bieden als andere leerlingen. Vzw Krijt ondersteunt scholen om deze drempels niet enkel te identificeren, maar om een beleid te ontwikkelen om deze drempels zo goed mogelijk weg te werken. Ze staan scholen bij in het vormen van armoedevaardig schoolpersoneel en het verminderen van financiële stress voor zowel de school als de ouders. Daarnaast leidt vzw Krijt onderwijsprofessionals op om zelf scholen te begeleiden bij het ontwikkelen van een bewust armoede- en/of kostenbeleid via een train-the-trainerprogramma. Ook hebben ze een breed vormingsaanbod voor scholen.

DIVA methodiek

Diversiteit in actie maakte een methodiek rond schoolse risicomomenten die je met je schoolteam kan doen om te reflecteren over je beleid.

Contact docAtlas

Heb je suggesties of vragen over dit dossier? Dan kan je terecht bij: 

Elise Cools  

elise.cools@provincieantwerpen.be

 

Liesbet Van der Ven 

liesbet.vanderven@provincieantwerpen.be