Taal in de Zorg

Elkaar goed begrijpen: daar zorgen we samen voor

quote taal in de zorg - 1

Is ons taalgebruik helder? Spreken we duidelijk? Gebruiken we dialect? Krijgen de anderstalige medewerkers voldoende kansen om hun taalvaardigheid in het Nederlands op het gewenste niveau te krijgen?

De hoge werkdruk en niet weten bij wie men terecht kan voor ondersteuning zijn de voornaamste redenen waarom zorgorganisaties onvoldoende aandacht besteden aan een taalbeleid. 

Waar en hoe beginnen als zorgorganisatie? De taalbarometer!

Met de taalbarometer ontdek je welke taaldrempels er op jouw werkvloer zijn en wat de oorzaken zijn voor die drempels. De taalbarometer zal aangeven wat je kunt doen om de drempels te verlagen en bij wie je terecht kunt voor ondersteuning. Je krijgt jouw next steps om de taaldrempels op jouw zorgwerkvloer te verlagen. Om taal binnen jouw organisatie een verhaal van iedereen te maken.

In 2022 testten wzc Zonnewende (Kapellen), wzc Sint-Jozef (Wiekevorst), wzc Witte Meren (Mol), familiehulp Antwerpen, Kopa vzw en I-diverso de taalbarometer. In totaal namen 248 medewerkers39 leidinggevenden34 bewoners en 9 taalcoaches deel.

Hieronder laten we Mieke Iben (WZC Zonnewende) aan het woord over de peiling.

 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Elke werkvloer kreeg een rapport met de resultaten, hun groeikansen en een advies op maat. Taal vormt inderdaad een uitdaging op de zorgwerkvloer, bevestigde de bevraging. Tegelijk geeft de meerderheid van de medewerkers die de Nederlandse taal nog niet volledig beheerst aan dat ze hun Nederlands willen verbeteren. Ook de leidinggevenden willen werk maken van taal op de werkvloer. Zij willen groeien in hun rol en in thema’s als taalondersteuning, cultuursensitieve communicatie en diversiteit.

Benieuwd hoe jouw organisatie scoort op de taalbarometer?
Nog even geduld. We plannen de lancering van de barometer in het najaar van 2023

Wat mag je verwachten?
Een gratis online tool op maat van de zorg die je zelfstandig kan invullen. Op een eenvoudige visuele manier geeft hij de huidige taalscore weer, de groeikansen van de organisatie en een advies op maat zodat je organisatie meteen stappen kan ondernemen.

Hoe pakken mijn collega's het aan?

Om leidinggevenden, directie, taalcoaches te ondersteunen richten we een lerend netwerk ‘Taal in de Zorg’ op. Leer er van de tips en tricks van collega’s. Stel er je vragen aan experten. Ga samen op zoek naar hands-on oplossingen. Laat je inspireren door goede praktijkvoorbeelden. Ga daarna gepakt en gezakt met taalbagage aan de slag op jouw werkvloer.

Timing eerste bijeenkomst: najaar 2023

Klik op onderstaande knop en laat je gegevens achter. Hoor het als eerste wanneer de taalbarometer operationeel is of het lerend netwerk wordt georganiseerd.

 

Contact docAtlas

Heb je suggesties of vragen over dit dossier? Dan kan je terecht bij Mariska Vonck.