IBBY Vlaanderen

publish date
13.01.2017

IBBY Vlaanderen vormt een netwerk van professionelen in het jeugdliteratuurveld – leesbevorderaars, auteurs, illustratoren, vertalers, uitgevers, boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers, academici en natuurlijk ook leerkrachten. De Vlaamse tak van IBBY is structureel ingebed in de werking van Iedereen Leest. Het IBBY-kabinet, gekozen op basis van vakexpertise en verbondenheid met de thema’s waarrond IBBY werkt, heeft een adviserende en ondersteunende functie.

IBBY Vlaanderen maakt deel uit van het internationaal IBBY-netwerk, dat IBBY-afdelingen heeft in 76 landen. IBBY heeft een internationaal secretariaat in Zwitserland, en wordt geleid door een Vlaamse president, Wally De Doncker. De organisatie combineert leesbevordering en sociaal engagement en promoot zo een internationale verstandhouding via kinder- en jeugdboeken strevend naar toegang tot kwalitatieve boeken voor kinderen over de hele wereld.

Op internationaal niveau is IBBY het jeugdliteratuurnetwerk bij uitstek: organisator van de Hans Christian Andersen Award, een belangrijke jeugdliteratuurprijs; uitgever van Bookbird, het enige echt internationale tijdschrift over jeugdliteratuur; gesprekspartner van die andere belangrijke jeugdliteratuurprijs, de Astrid Lindgren Memorial Award. De nationale IBBY-afdelingen zijn voor elkaar en voor andere internationale organisaties de aanspreekpunten voor advies, kennisdeling en ervaringsuitwisseling, en voor nominaties voor internationale prijzen, tentoonstellingen en wedstrijden.

Al ligt het grootste deel van de Iedereen Leest-werking helemaal in lijn van de streefdoelen van IBBY, toch dragen enkele specifieke activiteiten uitdrukkelijk de IBBY-stempel. Zo was er de voorbije jaren het O Mundo project (www.omundo.be), dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld binnenbrengt in klassen en bibliotheken. Het spreekt vanzelf dat het onderwijs een belangrijke schakel is om de IBBY-doelstellingen in praktijk te zetten.

Vriend worden van IBBY-Vlaanderen is gratis via deze link. Vrienden krijgen regelmatige updates over de IBBY-werking en worden uitgenodigd voor evenementen. Via de facebookpagina IBBY-Vlaanderen blijft u op de hoogte over IBBY in het binnen- en buitenland.

In het laatste nummer van META staat een interview met Wally De Doncker, president van IBBY.

Volg IBBY op facebook!

Volgende van de detaillijst