Youca

publish date
19.10.2017

Ook bij docAtlas hebben we twee ondernemende studenten toerisme die ons vandaag een handje helpen voor de Youca action day. Nataly en Ekaterine doen dat goed hier! 

 

Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongerengaan gaan aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen steunt een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en 7 projecten in België.

 

 

YOUCA

Aan de slag met kamishibai

publish date
02.10.2017
Aan de slag met kamishibai

Tien jaar geleden leerde Inge de kamishibai kennen. Een decennium ervaring heeft ze gebundeld in Aan de slag met kamishibai. Het boek is een uitnodiging om de kamishibai in elke klas, van kinderopvang tot volwassenenonderwijs, een vaste plaats te geven. 
Een vertelling of voorleesmoment met de kamishibai is magisch en werkt verbindend. Op alle onderwijsniveaus kan het een aanzet zijn tot zoveel mooie verwerkingsactiviteiten. In deze hectische tijden van digitalisering werkt een vertelling met de kamishibai erg onthaastend! Vertel je leerlingen of cursisten dat het langzaam verschuiven van de vertelplaten eigenlijk een beetje swipen is...

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel schetst de oorsprong van kamishibai en hoe je aan de slag gaat met deze werkvorm. Je leest hoe alles staat en valt met een goede verhaalkeuze en voorbereiding. Voor wie nog nooit met de kamishibai heeft gewerkt, bieden foto’s als stappenplan een houvast. Je krijgt tips over hoe je kan vertellen en aan welke vaardigheden je kan werken.


Het tweede deel geeft concrete suggesties om vijftien verhalen te vertellen aan verschillende doelgroepen. Met elk van deze verhalen heeft Inge zelf mooie ervaringen gehad. De suggesties zijn slechts enkele invalshoeken die vertellers, leerkrachten, verzorgers en jeugdwerkers willen aanzetten om zelf nog meer mogelijkheden te vinden, om samen met de leerlingen of cursisten te genieten en tot verhaalverdieping te komen.
 Zo is er het prachtige verhaal Het land van de grote woordfabriek (Agnès De Lestrade & Valeria Docampo) waarmee je zeker ook met volwassenen aan de slag kan gaan. Beeld je maar eens in hoe het moet zijn om in een land te leven waar slechts één taal gesproken wordt, een machtige taal die bovendien handenvol geld kost om ze überhaupt te kunnen spreken! Of neem nu Feest! (Brigitte Minne & An Candaele); een universeel thema waaraan zoveel verschillende invullingen gegeven kunnen worden. Een verhaal waarbij niemand onbewogen blijft.

Inge Umans
Aan de slag met Kamishibai
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN 978-94-6291-238-0
docAtlas Antwerpen: TAAL 6.1 aand

Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor de vorming over kamishibai in docAtlas Antwerpen of Turnhout:


 

 

 

Geprobeerd?!

publish date
26.06.2017

Was een bepaald spel perfect inzetbaar in een grote groep? Gebruikte je een materiaal dat echt aansloeg bij de leerlingen of cursisten? Of las je een interessant boek uit docAtlas? Laat het ons en je collega leerkrachten weten via Pinterest! Hieronder vind je een korte handleiding. Simpel maar effectief!

 

 

 

Ga naar onze pinterestpagina en selecteer het bord met nieuwe aanwinsten. Heb je één van deze materialen gebruikt, klik dan op het materiaal en klik bovenaan op “Geprobeerd!”.

 

 

 

 

 

Nu kan je je commentaar ingeven in het vakje ‘hoe ging het?’. Voeg ook gerust een foto van het materiaal in actie toe!

Selectie Vluchtelingenbeleid in België en Europa

publish date
11.06.2017

Op 20 juni is het Internationale Dag van de Vluchteling. Vredescentrum vzw organiseert hierrond op 25 juni de lezing "De uitvinding van de vluchteling. Crisis en beleid in de twintigste eeuw" door prof. Frank Caestecker (UGent)

Bij docAtlas bleven we niet achter en doken we in onze collectie. Wil je je inlezen over het onderwerp? Vind onze aanraders in onderstaande selectielijst.

Meer informatie over de lezing en hoe je kan inschrijven, vind je hier.

Onthaalkoffers anderstalige nieuwkomers

publish date
18.01.2017

De verhoogde instroom van vluchtelingen van de voorbije jaren laat zich ondertussen ook zeker voelen in het onderwijs. Het aantal anderstalige nieuwkomers in het onderwijs neemt toe en stelt leerkrachten voor de uitdaging om deze leerlingen te verwelkomen en optimaal te begeleiden op school. DocAtlas en de dienst flankerend onderwijsbeleid sloegen daarom de handen in mekaar om leerkrachten hierin bij te staan met behulp van concreet en praktijkgericht lesmateriaal.

Ter ondersteuning werden er koffers ontwikkeld voor respectievelijk het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Het resultaat zal vanaf eind januari ontleenbaar zijn: drie koffers op wieltjes om concreet aan de slag te gaan met anderstalige nieuwkomers.

In de koffers zit materiaal waarmee de leerkracht aan de slag kan om de taal en het welbevinden van anderstalige nieuwkomers te stimuleren en bevorderen. Klik onderaan op de verschillende koffers om alvast een korte beschrijving van de inhoud terug te vinden. De materialen in de koffer zijn ook individueel ontleenbaar in de bibliotheek

Heb je interesse om een koffer te ontlenen? De koffers zullen in docAtlas Antwerpen uitleenbaar zijn vanaf dinsdag 24 januari. In docAtlas Turnhout zijn de koffers beschikbaar vanaf dinsdag 31 januari.

 

IBBY Vlaanderen

publish date
13.01.2017

IBBY Vlaanderen vormt een netwerk van professionelen in het jeugdliteratuurveld – leesbevorderaars, auteurs, illustratoren, vertalers, uitgevers, boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers, academici en natuurlijk ook leerkrachten. De Vlaamse tak van IBBY is structureel ingebed in de werking van Iedereen Leest. Het IBBY-kabinet, gekozen op basis van vakexpertise en verbondenheid met de thema’s waarrond IBBY werkt, heeft een adviserende en ondersteunende functie.

IBBY Vlaanderen maakt deel uit van het internationaal IBBY-netwerk, dat IBBY-afdelingen heeft in 76 landen. IBBY heeft een internationaal secretariaat in Zwitserland, en wordt geleid door een Vlaamse president, Wally De Doncker. De organisatie combineert leesbevordering en sociaal engagement en promoot zo een internationale verstandhouding via kinder- en jeugdboeken strevend naar toegang tot kwalitatieve boeken voor kinderen over de hele wereld.

Op internationaal niveau is IBBY het jeugdliteratuurnetwerk bij uitstek: organisator van de Hans Christian Andersen Award, een belangrijke jeugdliteratuurprijs; uitgever van Bookbird, het enige echt internationale tijdschrift over jeugdliteratuur; gesprekspartner van die andere belangrijke jeugdliteratuurprijs, de Astrid Lindgren Memorial Award. De nationale IBBY-afdelingen zijn voor elkaar en voor andere internationale organisaties de aanspreekpunten voor advies, kennisdeling en ervaringsuitwisseling, en voor nominaties voor internationale prijzen, tentoonstellingen en wedstrijden.

Al ligt het grootste deel van de Iedereen Leest-werking helemaal in lijn van de streefdoelen van IBBY, toch dragen enkele specifieke activiteiten uitdrukkelijk de IBBY-stempel. Zo was er de voorbije jaren het O Mundo project (www.omundo.be), dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld binnenbrengt in klassen en bibliotheken. Het spreekt vanzelf dat het onderwijs een belangrijke schakel is om de IBBY-doelstellingen in praktijk te zetten.

Vriend worden van IBBY-Vlaanderen is gratis via deze link. Vrienden krijgen regelmatige updates over de IBBY-werking en worden uitgenodigd voor evenementen. Via de facebookpagina IBBY-Vlaanderen blijft u op de hoogte over IBBY in het binnen- en buitenland.

In het laatste nummer van META staat een interview met Wally De Doncker, president van IBBY.

Volg IBBY op facebook!

Studiedag lezen, lastig én leuk

publish date
23.11.2016

DocAtlas was op 21 november aanwezig op de studiedag "Lezen, lastig en leuk". Op deze studiedag rond leesplezier en leesmoeilijkheden bij jongeren en kinderen stelden we een greep uit ons boekenaanbod voor het lager onderwijs voor.

Hier vind je de powerpoint en de keuzelijsten voor lager en secundair onderwijs.

Wie met de boeken aan de slag gaat en graag ervaringen wil uitwisselen: dat kan in de facebookgroep Leeskracht!

Ondersteuning onderwijs vluchtelingen

publish date
17.05.2016

Hoe vang je vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers op in je school? DocAtlas maakte een selectie van online beschikbare draaiboeken en informatie.

Je kunt dit document hieronder downloaden.

Différent

publish date
19.02.2016

Ik ga op reis en ik neem mee… Onze directeur Isabelle bracht het boek Différent mee uit de interculturele boekenwinkel Mundo Azul in Berlijn. Het boek werd opgenomen in onze collectie. 

Différent is een poëtisch verhaal over een onvanzelfsprekende vriendschap tussen een schaap en een wolf. Wolf voelt zich anders dan de andere wolven en vindt in schaap een nieuwe vriend. Hun soortgenoten kunnen weinig begrip opbrengen voor deze vriendschap. Zowel schaap als wolf worden uit de groep verstoten. Gelukkig hebben ze elkaar. Dit Franstalige prentenboek met Nederlandse vertaling kreeg een plekje naast onze andere meertalige prentenboeken. Het leert kinderen omgaan met vooroordelen en anders-zijn en nodigt hen bovendien uit om van een verhaal in een andere taal te genieten.

Boek ‘Sporthelden met een beperking’ laat zien dat je ook met een handicap kunt sporten

publish date
19.02.2016

Het boek ‘Sporthelden met een beperking’ portretteert 40 atleten met een handicap. 40 atleten die stuk voor stuk met passie sporten en dat met een beperking. Mensen kijken immers vaak naar de handicap die mensen hebben: slechtziend, doof, syndroom van Down, een prothese of een psychiatrische handicap...maar waarom zien ze niet dat ook zij gewoon kunnen sporten zoals jij en ik? Het boek is een educatief naslagwerk dat als inspiratiebron kan dienen voor personen met en zonder handicap van hoe sportbeoefening kan helpen tot integratie in de maatschappij.

‘Sporthelden met een beperking’ is een uitgave van het G-sportfonds, een fonds dat sporters met een handicap alle sportkansen wil geven. Het kwam tot stand dankzij ex-topvoetballer Piet den Boer en fotograaf Henk van Cauwenbergh.

Je kunt het boek bestellen via www.gsportfonds.be. De prijs is 24,95 euro. Ook te lenen in docAtlas Antwerpen.

 

Sporthelden met een beperking : bijzondere protretten van G-atleten

Uitgeverij: De Vliegende Keeper

 

Inspiratielijsten pesten en welbevinden

publish date
01.02.2016
Kies kleur tegen pesten

Naar aanleiding van de week tegen pesten, maakten we twee inspiratielijsten.

In de lijst 'Pesten: preventie en aanpak op school' vind je achtergrondinformatie en gevarieerd educatief materiaal om pesten op school te voorkomen en aan te pakken. Het educatief materiaal is gevarieerd: naast lespaketten en methodieken werden er ook spelletjes, films en lees- en prentenboeken opgenomen.

De lijst 'Welbevinden op school' bevat boeken en leermiddelen die je helpen bij het vergroten van het sociaal-emotioneel welbevinden in de klas en op school. Ook deze lijst bevat zowel boeken, als leermiddelen en spelmateriaal.

Nieuwe koffers tegen pesten en voor welbevinden op school

publish date
29.01.2016

Nieuw in docAtlas Antwerpen:

De antipestkoffer: Deze koffer bevat een gevarieerd aanbod in materialen waarmee in de lagere school kan gewerkt worden aan het voorkomen en aanpakken van pestgedrag.
http://webi.provant.be/record/opacdoca/c:doca:28500/N

De Welbevinden-op-school koffer: Deze koffer bevat een gevarieerd aanbod in materialen waarmee in de lagere school kan gewerkt worden aan het versterken van sociaal-emotionele vaardigheden en het stimuleren van een positief groepsklimaat. Hierdoor kan pesten voorkomen worden.
http://webi.provant.be/record/opacdoca/c:doca:28498/N

Deze twee koffers kun je lenen of reserveren in docAtlas Antwerpen. We vragen een waarborg van 50 euro.

Een lijst met de volledige inhoud van de koffers kun je hieronder downloaden.

De antipestkoffer
De Welbevinden-op-school koffer

Volgende van de detaillijst