Youca

publish date
19.10.2017

Ook bij docAtlas hebben we twee ondernemende studenten toerisme die ons vandaag een handje helpen voor de Youca action day. Nataly en Ekaterine doen dat goed hier! 

 

Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongerengaan gaan aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen steunt een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en 7 projecten in België.

 

 

YOUCA

Aan de slag met kamishibai

publish date
02.10.2017
Aan de slag met kamishibai

Tien jaar geleden leerde Inge de kamishibai kennen. Een decennium ervaring heeft ze gebundeld in Aan de slag met kamishibai. Het boek is een uitnodiging om de kamishibai in elke klas, van kinderopvang tot volwassenenonderwijs, een vaste plaats te geven. 
Een vertelling of voorleesmoment met de kamishibai is magisch en werkt verbindend. Op alle onderwijsniveaus kan het een aanzet zijn tot zoveel mooie verwerkingsactiviteiten. In deze hectische tijden van digitalisering werkt een vertelling met de kamishibai erg onthaastend! Vertel je leerlingen of cursisten dat het langzaam verschuiven van de vertelplaten eigenlijk een beetje swipen is...

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel schetst de oorsprong van kamishibai en hoe je aan de slag gaat met deze werkvorm. Je leest hoe alles staat en valt met een goede verhaalkeuze en voorbereiding. Voor wie nog nooit met de kamishibai heeft gewerkt, bieden foto’s als stappenplan een houvast. Je krijgt tips over hoe je kan vertellen en aan welke vaardigheden je kan werken.


Het tweede deel geeft concrete suggesties om vijftien verhalen te vertellen aan verschillende doelgroepen. Met elk van deze verhalen heeft Inge zelf mooie ervaringen gehad. De suggesties zijn slechts enkele invalshoeken die vertellers, leerkrachten, verzorgers en jeugdwerkers willen aanzetten om zelf nog meer mogelijkheden te vinden, om samen met de leerlingen of cursisten te genieten en tot verhaalverdieping te komen.
 Zo is er het prachtige verhaal Het land van de grote woordfabriek (Agnès De Lestrade & Valeria Docampo) waarmee je zeker ook met volwassenen aan de slag kan gaan. Beeld je maar eens in hoe het moet zijn om in een land te leven waar slechts één taal gesproken wordt, een machtige taal die bovendien handenvol geld kost om ze überhaupt te kunnen spreken! Of neem nu Feest! (Brigitte Minne & An Candaele); een universeel thema waaraan zoveel verschillende invullingen gegeven kunnen worden. Een verhaal waarbij niemand onbewogen blijft.

Inge Umans
Aan de slag met Kamishibai
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN 978-94-6291-238-0
docAtlas Antwerpen: TAAL 6.1 aand

Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor de vorming over kamishibai in docAtlas Antwerpen of Turnhout:


 

 

 

Geprobeerd?!

publish date
26.06.2017

Was een bepaald spel perfect inzetbaar in een grote groep? Gebruikte je een materiaal dat echt aansloeg bij de leerlingen of cursisten? Of las je een interessant boek uit docAtlas? Laat het ons en je collega leerkrachten weten via Pinterest! Hieronder vind je een korte handleiding. Simpel maar effectief!

 

 

 

Ga naar onze pinterestpagina en selecteer het bord met nieuwe aanwinsten. Heb je één van deze materialen gebruikt, klik dan op het materiaal en klik bovenaan op “Geprobeerd!”.

 

 

 

 

 

Nu kan je je commentaar ingeven in het vakje ‘hoe ging het?’. Voeg ook gerust een foto van het materiaal in actie toe!

Volgende