Ecosysteemdiensten

Netevallei Kruiskensberg ecosysteemdiensten

De natuur tot je dienst

Je maakt in je stad of gemeente ongetwijfeld al gebruik van verschillende ecosysteemdiensten: door bomen te planten die voor schaduw en verkoeling zorgen, door te werken aan trage wegen voor recreatie,  … Daar kan je nog een stap verder in gaan, door ecoysteemdiensten bewust in te schakelen om bepaalde doelstellingen te realiseren. 

Zo doen zij het

Jan Melis, schepen in gemeente Meerhout vertelt hoe zij ecosysteemdiensten inschakelen: 

"We gebruikten ecosysteemdiensten om onze inwoners het belang van de trage verbindingen in onze stadskernen aan te tonen. Zelfs zonder de term letterlijk te gebruiken. Hiervoor maakten we samen met de provincie tragewegenkaarten van ons grondgebied. Er was veel enthousiasme en de beschikbare kaartenbundels vonden snel hun weg naar verenigingen en inwoners."

Ook Bosgroep Zuiderkempen en de stad Geel vertellen hoe zij ecosysteemdiensten meenemen in hun plannen. Lees hier hoe zij dat doen.

Vragen? Advies of tips nodig?

Benieuwd wat ecosysteemdiensten voor jouw stad of gemeente kunnen betekenen? We komen graag langs voor een eerste toelichting en advies op maat.

Wil je meer weten over ecosysteemdiensten? Lees de pagina 'Alles over ecosysteemdiensten' of bekijk enkele projecten en realisaties.