Biodiversiteit en bedrijven

2B Connect - Meer biodiversiteit op bedrijventerreinen

Op 4 januari 2016 startte het Europese project 2B Connect. 2B Connect zet zich in voor meer natuurlijke groeninrichting en beheer op minstens 70 be­drijventerreinen in Vlaanderen en Nederland.

Logo_2BConnect

De groene infrastructuur die dankzij het project 2B Connect ontstaat speelt een belangrijke rol als natuur­verbinding voor planten en dieren. Ook reikt dit project verschillende instrumenten en opgeleide adviseurs aan om de bedrijven hierbij te helpen.

Biodiversiteit op een bedrijventerrein in Lommel
Biodiversiteit op een bedrijventerrein in Lommel

De provincie Antwerpen is samen met het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid, trekker van dit project.

2B Connect ontvangt via Interreg Vlaanderen-Nederland 3.012.583 euro om de komende drie jaar bedrijven en biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen.

Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland.

 

 

Werken aan biodiversiteit met bedrijven - Goed voor beiden

Werken aan biodiversiteit kan overal en met iedereen. Dus waarom niet op bedrijventerreinen en samen met bedrijven?

CoppensKazerneBrasschaat

Eenvoudige maatregelen in buffers, wegbermen of ongebruikte perceeltjes dragen bij tot het in stand houden van de lokale biodiversiteit. Maar bedrijven kunnen biodiversiteit ook mee opnemen in hun bedrijfsvoering.

Ook voor een bedrijf brengt werken aan biodiversiteit voordelen. Zo kan er naast een groener imago en een aangenamere werkomgeving, mogelijk ook een vermindering zijn in de kosten voor het groenbeheer.

 

 

Wat kunnen bedrijven doen?

Een eerste stap die een bedrijf kan zetten, is het uitvoeren van de biodiversiteitsscan ‘BIODIVA’ of ‘BIODIVA Light’.
Via deze tools zal je inzicht krijgen in welke kansen er voor je bedrijf zijn om te werken aan biodiversiteit, zowel op het terrein als binnen je bedrijfsvoering.

Beschik je als bedrijf over gestructureerd ondernemerschap en zijn termen als ISO14001, GRI en PDCA geen onbekenden? Dan is ‘BIODIVA’ de geknipte tool!

Ben je een kleiner bedrijf en zijn beleidsverklaringen en duurzaamheidsrapportering een ver-van-mijn-bed-show, doorloop dan ‘BIODIVA Light’. 

Open de link naar de online toepassing biodiversiteitsscan 'BIODIVA' via de onderstaande knop.

Open de link naar de online toepassing biodiversiteitsscan ‘BIODIVA Light’ via de onderstaande knop.

BIODIVA werd ontwikkeld door de provincie Antwerpen, samen met de Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw en LV Consult.
Samen met KBC zetten we onze schouders onder de ontwikkeling van de online tool BIODIVA.

BIODIVA Light werd ontwikkeld door de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Strategische Projectenorganisatie Kempen. Interreg Vlaanderen-Nederland ondersteunde de ontwikkeling van de scan via het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling. 

Werken met BIODIVA

Niel-Boom
Niel-Boom

60 bedrijven gingen reeds met BIODIVA aan de slag. Drie van hen leggen in een presentatie uit welke stappen zij reeds gezet hebben na het uitvoeren van de biodiversiteitsscan. Je kunt deze presentaties onderaan in pdf-vorm downloaden. Je vindt er ook een leuk filmpje dat RTV maakte over wat Oude Metalen Harzé doet voor de natuur.

 

 

 

 

Meer tips

Zoek je meer inspiratie voor biodiversiteit op je bedrijf, bekijk dan de pagina 'Tips voor je bedrijf' voor enkele suggesties om de biodiversiteitswaarde van je bedrijf te verhogen.

 

Kwaliteitslabels