Burgemeesters­convenant

Logo burgemeestersconvenant

Wat is het doel van het burgemeestersconvenant?

Het burgemeestersconvenant of de 'Covenant of Mayors' is een initiatief van de Europese commissie dat zich rechtstreeks richt naar lokale overheden. De campagne richt zich op een verlaging van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied.

Lees meer over het engagement van gemeenten op de website van het burgemeestersconvenant.   

Wat is het verschil tussen het burgemeestersconvenant en de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020?

Met het burgemeestersconvenant engageren gemeenten zich om een daling van de CO2-uitstoot op het grondgebied te realiseren.

De campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020 richt zich op de vermindering van de CO2-uitstoot van de eigen organisatie.

Beide doelstellingen zijn complementair. Meer zelfs, gemeenten die de doelstelling van de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020 omarmen, hebben een voorsprong voor de opmaak van de nulmeting voor het grondgebied en het energie-actieplan.

Bij wie kun je terecht voor ondersteuning van het burgemeestersconvenant?

De provincie biedt ondersteuning bij het invullen van de nulmeting voor het grondgebied.

De intercommunales IGEMO, IOK en IGEAN begeleiden je bij de intekening van de burgemeestersconvenant. Meer informatie hierover is bij hen op te vragen.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) organiseert netwerking en ervaringsuitwisseling tussen de deelnemende gemeenten van het burgemeestersconvenant.

Alle ondersteuning en info van de Vlaamse overheid door de burgemeestersconvenant vind je terug op de website www.burgemeestersconvenant.be

Daarnaast kun je rekenen op ondersteuningsmogelijkheden voor de eigen organisatie en het grondgebied van verschillende partners die betrokken zijn bij de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020.

Welke gemeenten schreven zich in voor het burgemeestersconvenant?

In 2014 en 2015 ondertekenden het grootste deel van de Antwerpse gemeenten het burgemeestersconvenant.

In maart 2014 ondertekenden alle Kempense gemeenten het burgemeestersconvenant onder begeleiding van IOK, gegroepeerd als KEMPEN 2020: Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo.

In december 2014 ondertekenden de volgende gemeenten het burgemeestersconvenant: Berlaar, Bornem, Duffel, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. IGEMO begeleidt hen bij de opmaak van een joint-SEAP (gezamenlijk klimaatplan, met per gemeente andere accenten).

Vanaf mei 2015 ondertekenden 21 gemeenten via de intercommunale IGEAN het burgemeestersconvenant: Boechout, Borsbeek, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zwijndrecht.

Antwerpen, Bonheiden, Brasschaat, Hemiksem, Lier, Malle, Mechelen, Schoten en Zoersel ondertekenden het burgemeestersconvenant 2030.

201810 deelnemende gemeenten grondgebied