Recreatie en toerisme

Fietsen in de Zuidrand
Ontdek forten, kasteeldomeinen en beekvalleien in Landschapspark Zuidrand

Forten, kasteeldomeinen en hoeves zijn stille getuigen van een rijk verleden.

Eind 18e eeuw ontstaan hier talrijke ‘hoven van plaisantie’ als buitenverblijven van de rijke klassen. Hoeves zorgen net zoals vandaag voor voedsel. Deze kasteeldomeinen zijn nu vaak prachtige parkgebieden, waarvan er sommige ook toegankelijk zijn zoals Solhof, Hof Ter Linden, Weyninckhoven en het kasteelpark van Lint.

De Brialmontforten -gebouwd tussen 1859 en 1864- zijn vandaag ideaal om te wandelen, sporten en fietsen in een groene omgeving.

Je fietst van beekvallei naar beekvallei. Deze plekken vormen samen een groen-blauw netwerk dat een grote biodiversteit herbergt in de nabijheid van Antwerpen.
 

Hoe fiets je de route?

Beleef deze fietsroute in tegenwijzerzin en geniet van een interessante afwisseling tussen de verschillende thema’s die de zuidrand rijk is. Wijk op enkele plaatsen even af van de fietsroute en ontdek zo nog extra verborgen parels.

Lengte van de fietsroutes

basistraject: 61.5 km
oostelijke lus: 27.5 km
westelijke lus: 40.5 km

Flyer

In de flyer krijg je informatie bij bepaalde stops of bezienswaardigheden. Je ontdekt zo meer over de open ruimte in de Zuidrand van Antwerpen.

Wandelgebied Landschapspark Zuidrand

Infobord
Infobord Wandelgebied Landschapspark Zuidrand

Wandelen in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk betekent genieten van mooie groene plekjes.

In het wandelgebied Landschapspark Zuidrand ga je op ontdekking in de geschiedenis van het landschap en haar inwoners. Waterlopen, kasteeldomeinen, forten, bossen en landbouw typeren de open ruimte in deze regio. Je wandelt hier doorheen verschillende beekvalleien.

Kasteeldomeinen en hoeves zijn in deze gemeenten stille getuigen van een rijk verleden. Op een aantal plaatsen zijn ze toegankelijk. Eind 18e eeuw ontstonden rondom Antwerpen talrijke ‘hoven van plezier’ als buitenverblijven van de rijke klasse. Deze kasteeldomeinen zijn nu vaak prachtige parkgebieden en spelen samen met de beekvalleien en bossen een belangrijke rol als verblijfplaats en verbindingsweg voor fauna en flora. Ga mee in de tijd en ontdek wat het landschap van nu vertelt over vroeger.

Wil je de kaart aanschaffen, bekijk dan de verkoopspunten in jouw buurt.

Interessant weetje: De wandelkaart behaalde de longlist van de verkiezing 'wandelroute van het jaar'. Daar zijn alle initiatiefnemers terecht trots op. Het was een enorme uitdaging om in één van de drukste gebieden van Vlaanderen aantrekkelijke luswandelingen uit te werken. Onder de vleugels van Landschapspark Zuidrand werden nieuwe padverbindingen gecreëerd of opengesteld en heel wat bezienswaardigheden uitgewerkt.

Wie werkte mee aan deze kaart?

Logo's van meewerkende partners
Logo's van meewerkende partners

Sfeerbeelden vanop de wandelroutes:

Beelden van op de wandelroutes
Foto's vanuit het wandelgebied Landschapspark Zuidrand

Mooie foto's van uitzichten op de vele wandellussen, vind je via deze link naar de fotopagina over het wandelproject in Landschapspark Zuidrand.

De Zuidrand dat Smaakt!

Zeven gemeenten van de Antwerpse Zuidrand - Aartselaar, Edegem, Kontich, Lint, Hove, Boechout en Borsbeek- dienden samen met Horeca Antwerpen en Omgeving, Landschapspark Zuidrand van de provincie Antwerpen en Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) het project ‘De Zuidrand dat smaakt!’ in bij het Vlaams Agentschap Ondernemen (VAO) om de streek recreatief en toeristisch op de kaart te zetten.

Streekprodukten uit de Zuidrand
Streekprodukten uit de Zuidrand

Het project 'De Zuidrand dat Smaakt!' werd begin 2014 goedgekeurd door het VAO Netwerking; coaching en coördinatie zijn belangrijke sleutelwoorden in het project. Uniek aan het project is dat horeca en lokale economie de motor zijn in de promotie en ontwikkeling zijn van de regio.

Een ruim aanbod aan streekspecialiteiten hebben de partners alvast al: het streekbier Godisvremd in Boechout, de Hoofse Gaffel, de Zonneblusser en de Piroulen uit Edegem, het Boechouts kasseitje, de Savwa frituursnack, het Congolaiskes van Hove, de Specfour uit Kontich,…

Ben je benieuwd naar al dat lekkers uit eigen streek? Wil je proeven of mee promoten? Hou dan zeker deze site in de gaten, of surf naar de website van De Zuidrand, dat smaakt. We organiseren ook kennismakingsmomenten tussen horeca-uitbaters en lokale streekproducenten.