Toegankelijk fuiven

Wanneer je een fuif, festival sportief of cultureel evenement organiseert helpen we je graag om er mee voor te zorgen dat iedereen eraan kan deelnemen.

 

Waar gaat het over

Personen op krukken, grote mensen, kleine mensen, ouders met kinderen, personen met een beperking, vrouwen op hakken, ... stuiten soms op drempels (letterlijk en figuurlijk). Daar hou je als organisator best rekening mee.

Laat je niet afschrikken. Vaak gaat het over kleine zaken die je gewoon over het hoofd ziet en die gemakkelijk aan te pakken zijn.

 

Basistoegankelijkheid

Volgende items verzekeren een basistoegankelijkheid:

 • Aangepast sanitair.
 • Een voorbehouden parking vlakbij de inkom van 3,5 op 5 meter. Voorzie er voldoende bij grotere evenementen.
 • Toegankelijke lay-out van communicatie en signalisatie (duidelijk lettertype, voldoende contrast).
 • Voldoende brede doorgangen (90cm) en drempelloze routes. Schuine hellingen kun je makkelijk zelf maken of bij de provincie ontlenen.
 • Zit je op onverhard terrein? Zorg dan eventueel voor vloerplaten die lopen naar je belangrijkste functies (sanitair, kassa's, catering, ...).
 • Toelaten van hulp- en geleidehonden, en dit ook specifiek vermelden. Zorg er ook voor dat alle medewerkers hiervan op de hoogte zijn.

 

Wat kun je nog meer doen?

 • Hulpmiddelen voor slechthorenden inschakelen. Een ringleiding kun je ontlenen bij de provinciale uitleendienst.
  Tolken Vlaamse Gebarentaal inschakelen.
 • Hulp aanbieden aan blinden en slechtzienden (bijvoorbeeld ophalen aan bushalte).
 • Intro vzw inschakelen, zij ondersteunen je tegen betaling van A tot Z.

 

Communiceer!

Is je gebouw of terrein goed toegankelijk, vertel dat dan ook in je communicatie.

Wees eerlijk in je boodschap; Indien bijvoorbeeld enkel het hoofdpodium bereikbaar is of bijvoorbeeld wel je terrein maar niet je camping, publiceer dat duidelijk. Dat voorkomt teleurstellingen en klachten.

Vermeld op je website waar er parkeerplaatsen en aangepast sanitair voorzien worden. Heb je nog andere voorzieningen, lijst ze dan duidelijk op en geef een contactpersoon op.

 

Ondersteuning

Aarzel niet om ons te contacteren als je vragen of bedenkingen hebt. We geven je graag meer uitleg en brengen je in contact met de juiste mensen en leveranciers om je fuif of festival toegankelijk te maken voor iedereen.

Bovendien kun je bij ons terecht voor het ontlenen van een ringleiding of schuine hellingen.