Ciné Horizon

In jouw gemeente?

Ciné Horizon kan in elke gemeente van de provincie Antwerpen! Kan je een geschikte accommodatie voorzien en instaan voor lokale organisatie en bekendmaking? Dan kunnen er jaarlijks in jouw gemeente 3 tot 9 filmavonden geprogrammeerd worden onder de noemer ‘Ciné Horizon’.

Gemeentelijke diensten of lokale partners (GROS, Wereldwinkel, 11.11.11-comité …) kunnen dit linken aan andere mondiale of culturele activiteiten zoals wereldkeuken, vorming, voorstelling van een campagne, … of dit opnemen in in een bredere programmatie.

 

Hoe kunnen jullie meedoen?

Je kan vanuit of in samenwerking met het gemeentebestuur een samenwerking aangaan met MOOOV om een lokale Ciné Horizon filmreeks op te zetten. Je kiest dan minstens 3 films uit de voorgestelde selectie. Jullie bepalen zelf de data en voorzien in de lokale organisatie en bekendmaking ervan. Een samenwerking tussen meerdere gemeenten kan besproken worden. MOOOV levert vertoningskopij op dvd of Blu-ray, met daarbij de bezoekersfolder en regelt alles rond filmhuur, SABAM en vertoningsrechten.

Je kan ook kiezen uit de selectie van vorige jaren. Die vind je terug op de website van MOOOV.

Neem contact op om wereldfilm in jouw gemeente op de kalender te plaatsen !

 

Welke materialen heb je nodig?

Een fijne filmervaring beleef je in de best mogelijke omstandigheden.  Idealiter in een cinema- of theaterzaal van het cultureel centrum. Maar misschien heeft een school of het bedrijvencentrum ook wel een mooie, degelijk uitgeruste ruimte? Een goede verduistering met comfortabele zitgelegenheid is wel een must. 

Besteed de nodige aandacht aan de kwaliteit van de audiovisuele projectie-apparatuur, aangezien dit een  grote impact heeft op de filmervaring. Dat betekent:

  • groot projectiescherm (minstens 4 x 3 m),
  • krachtige projector (minstens 5500 lumen en - als mogelijk - in High Definition)
  • degelijke geluidsversterking
  • dvd-speler, beter nog blu-ray 

Hebben jullie wel een prachtige locatie maar geen degelijk projectie- en audiomateriaal? Als je gemeente participeert in het CINEBIB-project van MOOOV, kan je via je lokale bibliotheek gratis professionele apparatuur ontlenen. Als dit niet zo is, dan kun je het nodige materiaal ook voordelig huren via MOOOV of de provinciale Uitleendienst Malle.

Wat kost dit?

Deelname aan Ciné Horizon is gratis dankzij de subsidie van provincie Antwerpen. Enkel de vertonings- en muziekrechten moeten betaald worden. Deze worden na de vertoning aan de lokale organisator gefactureerd aan 111€ (een forfaitaire vergoeding van 100€ en 11€ vertoningsrechten) .

Voor vertoningen met DCP (Digital Cinema Package) geldt ook dat er gewerkt wordt met een borderel van de inkomsten en minimumgarantie. De gemeenten staan zelf in voor boeking en transport.

Wat kan je met film zoal doen?

Wereldfilm brengt een betere zichtbaarheid van het Zuiden bij ons. Film is een machtig en bindend emotioneel medium met een directe impact. Door het zien van films uit de hele wereld, krijg je meer voeling met andere volkeren, culturen en realiteiten. Film zorgt voor ontmoeting in een aangename, zelfs feestelijke sfeer. Tegelijk houden films de vinger aan de pols van de hedendaagse samenleving.

In een snel globaliserende wereld zijn de machtsverhoudingen grondig door elkaar geschud, met ontwikkelingskansen en –bedreigingen.  Niet alleen economisch en geopolitiek verschuift er heel wat, ook op cultureel vlak zijn de uitdagingen groot. Ieders wereldbeeld is in verandering.

De films die Ciné Horizon presenteert, illustreren een complexiteit die verder gaat dan tegenstellingen zoals modern versus traditioneel of westers versus niet-westers. We willen echter vooral ook een positieve boodschap brengen. En laat film daar nu net het ideale format voor zijn…