Doe-koffer Amai mijn (h)oren! voor buitengewoon onderwijs

Bij het Veiligheidsinstituut vinden we het belangrijk dat ons educatief materiaal ook toegankelijk is voor het buitengewoon onderwijs. De methodieken van de doe-koffer 'Amai mijn (h)oren!' werden daarom aangepast op maat van leerlingen uit het BuO.

Doelgroepen
  • BuO Leerzorg

  • Leerkrachten

Prijs

Gratis

Het gehoor is een belangrijk zintuig dat ons helpt om te communiceren en ons leven plezierig maakt. Horen betekent letterlijk ‘erbij horen’. Door te praten en te luisteren, kunnen we vrienden maken. De meeste jongeren kunnen goed horen maar uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 5 Vlaamse jongeren aan gehoorverlies lijdt.

Vaak denken jongeren ten onrechte dat het probleem vanzelf overgaat. Eenmaal je gehoor beschadigd is, komt dit echter meestal nooit meer in orde. Gehoorschade voorkomen is dan ook erg belangrijk. Met deze doe-koffer willen we jongeren uit het buitengewoon onderwijs op een speelse interactieve manier bewust maken van lawaai en de impact ervan op hun (h)oren.

Inhoud van de doe-koffer

Deze doe-koffer is modulair opgebouwd:

  • Module A: Hoe werkt ons gehoor?
  • Module B: Hoe ontstaat gehoorschade?
  • Module C: Omgaan met gehoorschade
  • Module D: Hoe gehoorschade voorkomen?

Elke module bestaat uit in een aantal deelvragen waar telkens een lesfiche aan gekoppeld is. Deze fiche beschrijft de methodieken die je als leerkracht kan gebruiken om de leerstof over te brengen. We voorzien ook de nodige achtergrondinfo en verwijzen naar werkblaadjes om te downloaden en in de klas te gebruiken.

De methodieken bieden voldoende afwisseling en zijn afgestemd op het leerniveau en de leefwereld van de leerlingen. De handleiding – die een overzicht geeft van alle lesfiches en werkbladen – kan je hier downloaden vanaf 1 maart 2020.

De doe-koffer Amai mijn (h)oren is ook beschikbaar voor het reguliere onderwijs (3e graad basisonderwijs + 1e graad secundair onderwijs).

De doe-koffer Amai mijn (h)oren voor Buitengewoon Onderwijs ontlenen

De doekoffer wordt verwacht tegen 1 maart 2020. Wil je deze doe-koffer alvast reserveren, bekijk dan eerst even de praktische info. Om je de mogelijkheid te bieden de volledige doekoffer te doorlopen, voorzien we een standaard uitleentermijn van 4 weken. De koffer heeft een uitschuifbaar handvat en twee wieltjes. Hij meet (b x h x d) 50 x 70 x 40 cm.

Volgende van de detaillijst