Jonge Europese ministers vergaderen in het Provinciaal Veiligheidsinstituut

12.06.2018

Van 4 tot en met 15 juni staat het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) in het teken van Europa. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van negen lagere scholen kruipen in de huid van Europese ministers en te stemmen over een wetsvoorstel over geluid op festivals en evenementen. Dit is de eerste keer dat er een Europaweek plaatsvindt in het PVI. In de namiddag volgen de leerlingen het educatief programma van het PVI. Er nemen scholen deel uit Antwerpen, Wilrijk, Deurne, Hoboken en Borgerhout.

Jonge Europa-experts

De interactieve Europasessie maakt in twee uur tijd van de leerlingen echte Europa-experts. Tijdens een rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van een van de 28 lidstaten en stemmen ze over een wetsvoorstel als minister van Volksgezondheid. Ze mogen dan namens hun land beslissen of er in de hele Europese Unie eenzelfde maximale geluidsbeperking moet komen bij evenementen en feesten. Ze maken ook een Europese begroting op als lid van het Europees Parlement. De sessie wordt afgesloten met een quiz waarbij leerlingen de titel ‘Europa-expert’ kunnen verdienen.

Bescherming voor je oren

In het PVI krijgen de leerlingen een rondleiding in de didactische ruimte en gaan aan de slag met de doekoffer Amai mijn (h)oren. Ze leren hier meer over geluid. Wanneer wordt geluid lawaai en wat zijn de gevolgen als je niet meer goed kunt horen? De leerlingen mogen hun muziekspeler meenemen en testen hoe hard het geluid staat op de oren van testpop Daisy Bell. Geluid zal die dag op allerlei manieren aan bod komen: van oordopjes tot IPod, van een discotheek tot een boormachine. De leerlingen zullen het zowel horen als voelen.

Meer van dat?

Naast een doekoffer lawaai, kan je bij het Veiligheidsinstituut ook een doekoffer rond brand ontlenen. En daarnaast zijn er nog interessante mogelijkheden om met de klas te werken rond veiligheid. Ontdek wat het Veiligheidsinstituut te bieden heeft in het aanbod specifiek voor scholen.

Europaweken groot succes

Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. Telkens volgen de leerlingen het ene dagdeel een Europasessie en het andere dagdeel het educatief programma van de provinciale partner.

De Europaweken zijn elk schooljaar een groot succes. De beschikbare plaatsen zijn snel bezet. Dit toont aan dat we met de Europaweken inspelen op een grote behoefte bij de leerkrachten om de leerlingen zo praktijkgericht mogelijk bij het Europese project te betrekken”
(Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking)

Wegens het overweldigende succes is de editie voor volgend schooljaar al volzet. Geïnteresseerde scholen kunnen zich wel inschrijven op de wachtlijst.