Aanpak van psychosociale risico’s: alleen maar (welzijns)winst - webinar

Organisator
Veiligheidsinstituut
???module.educationItem.label.themes???
Datum/uur
  • donderdag 24 juni 2021 van 10 uur tot 12 uur

SCHRIJF JE HIER IN VIA HET WEBFORMULIER

Wat zou jij als bedrijfsleider doen als een pandemie uitbreekt die 1 op 10 van je werknemers minstens 1 jaar arbeidsongeschikt maakt? Wat zou dat kosten? Hoe zou je dat aanpakken?

Slecht nieuws. We zitten er al midden in. In België zijn van de de 4 miljoen werknemers meer dan 400.000 mensen langdurig ziek. In ruim 1/3e van de gevallen ligt de oorzaak in mentale gezondheidsproblemen. De kost hiervan is gigantisch, niet alleen maatschappelijk en voor de betrokken werknemer, maar ook voor elke werkgever die hiervoor aansprakelijkheid kan worden gesteld.

Goed nieuws ook. Je kan dit daadwerkelijk aanpakken. Tijdens dit webinar zetten we je op weg naar een duurzaam welzijnsbeleid. Wil je er nadien mee aan de slag, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Volg dan de 10-daagse opleiding 'Manager psychosociale risico's: méér dan een vertrouwenspersoon'.

Doelgroep

* bedrijfsleiders
* leden van de hiërarchische lijn
* HR-managers
* preventieadviseurs
* iedereen met impact op het preventiebeleid in de onderneming

Programma

19u00: Onthaal

19u05: Annick Alders
          Preventie van psychosociale risico’s. Geen nice to have, maar een need to do.
          Wat is verplicht en wat is extra?
          Wat als ik niets doe? Aansprakelijkheid van de werkgever en de hiërarchische lijn

19u40: pauze

19u50: Frank Van der Elst
          Primaire preventie in de onderneming. Wanneer begint dat en hoe werkt het?
          De bedrijfsleider(s) als centrale spil.
          Maximaal resultaat met minimale kosten.

20u25: Q&A

20u45: Einde

Leerdoelstellingen

In dit interactieve korte webinar wijzen de sprekers je de concrete weg naar een duurzaam welzijnsbeleid. Geen holle frases of ver-van-mijn-bed theorie, maar concrete stappen, die niet eens veel kosten, maar wel een gegarandeerde (welzijns)opbrengst hebben.

Ben je niet meteen overtuigd? Concrete cases uit de rechtspraak kunnen je misschien over de streep trekken.

Bijkomende informatie

Sprekers
Annick Alders is jurist bij Cautius. Zij is gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid, verleent hierover advies en geeft bedrijfsinterne opleidingen. Zij begeleidt daarnaast vanuit een oplossingsgericht systeemmodel bedrijven en individuen op zoek naar psychosociaal welzijn.


Annick was tussen 2001 en 2019 advocaat bij Crivits & Persyn. Na bijna 20 jaar in de zakenadvocatuur begrijpt zij bij uitstek het moeilijke evenwicht tussen economie en psychosociaal welbevinden. Bovenal weet zij dat zowel werkgevers als werknemers concrete tools en oplossingen willen, in plaats van problemen en beperkingen.
Annick publiceert geregeld over de materie.


Frank Van der Elst is erkend klinisch psycholoog en PAPS. Hij richt zich zowel op de preventieve als curatieve aspecten van psychische problemen bij volwassenen. Dit door ondersteuning te bieden aan zowel het individu (medewerker, bedrijfsleider, leidinggevende) als de context (gezin, team, organisatie). Zijn activiteiten zijn gericht op de bevordering van het algemeen psychisch welzijn op individueel, team en organisatie niveau. Op dit laatste niveau heeft Frank een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijnsbeleid, aanwezigheidsbeleid en re-integratie beleid of het voeren van risicoanalyses inzake psychosociale aspecten.


Inbegrepen
* een programma vol inspiratie
* een attest van deelname


Locatie
Dit webinar verloopt online via ZOOM. Je ontvangt van ons een deelnamelink. 


SCHRIJF JE HIER IN VIA HET WEBFORMULIER


Interesse in meer?
We organiseren ook een 10-daagse opleiding waarin we samen met de deelnemers op weg gaan om een beleid uit te werken om psychosociale risico's duurzaam aan te pakken. Meer informatie vind je hier

Contactpersoon

Heidi Nevelsteen
opleidingen.veiligheidsinstituut@ap.be
03 203 42 44