Manager psychosociale risico's: méér dan een vertrouwenspersoon

Organisator
Veiligheidsinstituut
???module.educationItem.label.themes???
Datum/uur
  • dinsdag 1 februari 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 3 februari 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 24 februari 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 17 maart 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 31 maart 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 21 april 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 5 mei 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • dinsdag 24 mei 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • donderdag 16 juni 2022 van 09 uur tot 17 uur
  • dinsdag 20 september 2022 van 09 uur tot 17 uur

De kost van mentale gezondheidsproblemen is gigantisch, niet alleen maatschappelijk en voor de betrokken werknemers, maar ook voor elke werkgever. Je weet intussen al dat de aanpak van psychosociale risico’s verplicht is, maar vraagt jezelf ongetwijfeld af hoe je daar concreet werk van maakt.

Tijdens deze grondige opleiding leer je niet alleen wat de wet voorschrijft en welke aansprakelijkheid passiviteit met zich kan meebrengen, maar ligt de nadruk op een concrete en duurzame aanpak. Je krijgt vooral werkbare tips en modellen om aan de slag te gaan en een duurzaam welzijnsbeleid uit te werken. Daarnaast kom je in contact met anderen uit het werkveld en doe je inspiratie op.

Hoewel je heel wat kennis opdoet tijdens deze opleiding, is het bij uitstek een actieve én activerende lessenreeks. Je krijgt thuisopdrachten, bespreekt praktijkgevallen (ook uit de rechtspraak) en verwerft inzicht door discussie.

Tegen het eind van de opleiding ben je in staat op maat van jouw onderneming te handelen, zonder dat het handenvol geld kost, maar wel met een maximale opbrengst. Niet alleen op menselijk vlak, maar ook meteen economisch. De docenten begeleiden je doorheen de cyclus in de opmaak van jouw plan en staan je bij als je tegen problemen aanloopt bij analyse, redactie of implementatie. Je krijgt een schat aan informatie, modellen, tools en tips.

Deze opleiding is een echte aanrader voor iedereen die het ernstig meent met het welzijn van zijn collega’s of werknemers, maar tegelijk ook inziet dat volop inzetten op welzijn niet alleen een concurrentievoordeel maar ook een besparing betekent.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor al wie op beleidsniveau of met impact bezig is of wil zijn met psyschosociaal welzijn. Ze is voornamelijk gericht op leidinggevenden en HR-professionals, maar ook op vertrouwenspersonen (in spe) en preventieadviseurs psychosociale risico’s die zich willen bijscholen vanuit een oplossingsgerichte strategie.

Een vooropleiding is niet vereist. De docenten gidsen je doorheen het proces.

Programma

Dag 1 : Psychosociale risico’s. De ziekte van onze tijd?

Dag 2 : Wat zijn psychosociale risico’s? Een analyse

Dag 3 : Actoren, hun functie en hun aansprakelijkheid

Dag 4 : Opsporing

Dag 5 : Preventieve aanpak  

Dag 6 : Gespreks- en coachingtechnieken

Dag 7 : Workshop stress en burn-out

Dag 8 : Curatieve aanpak en gerechtelijke procedure

Dag 9 : Eigen welzijnsplan

Dag 10 : Terugkommoment

Leerdoelstellingen

Na het volgen van deze opleidingsreeks ben je in staat om psychosociale risico’s te herkennen, te duiden en vooral aan te pakken vanuit een oplossingsgerichte succesvolle strategie.Je stapt buiten met een plan voor je eigen onderneming om aan duurzaam welzijnsbeleid te doen.

Je leert en oefent in dit kader ook moeilijke gesprekken voeren, eventuele leidinggevenden overtuigen van de noodzaak van verandering en coachend omgaan met individuele werknemers en teams.

Prijs

€ 2.500,00

Bijkomende informatie

Docenten
Deze opleiding wordt begeleid door Annick Alders en Frank Van der Elst.


Annick is jurist bij Cautius. Zij is gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid, verleent hierover advies en geeft bedrijfsinterne opleidingen. Zij begeleidt daarnaast vanuit een oplossingsgericht systeemmodel bedrijven en individuen op zoek naar psychosociaal welzijn.


Annick was tussen 2001 en 2019 advocaat bij Crivits & Persyn. Na bijna 20 jaar in de zakenadvocatuur begrijpt zij bij uitstek het moeilijke evenwicht tussen economie en psychosociaal welbevinden. Bovenal weet zij dat zowel werkgevers als werknemers concrete tools en oplossingen willen, in plaats van problemen en beperkingen.
Annick publiceert geregeld over de materie.


Frank is erkend klinisch psycholoog en PAPS. Hij richt zich zowel op de preventieve als curatieve aspecten van psychische problemen bij volwassenen. Dit door ondersteuning te bieden aan zowel het individu (medewerker, bedrijfsleider, leidinggevende) als de context (gezin, team, organisatie). Zijn activiteiten zijn gericht op de bevordering van het algemeen psychisch welzijn op individueel, team en organisatie niveau. Op dit laatste niveau heeft Frank een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijnsbeleid, aanwezigheidsbeleid en re-integratie beleid of het voeren van risicoanalyses inzake psychosociale aspecten.


Eén van de deelnemers schreef ons het volgende:  


Waarom ik deze opleiding zou aanraden: Ze raakt je niet enkel in het hoofd maar ook in het hart! Ik bedoel dat je daar niet gewoon zit te zitten en leerstof binnen krijgt die je nadien moet verwerken. Op een of andere manier speelt de cohesie van Annick en Frank in op meer dan het cognitieve.


Elke lesdag ga ik naar huis: moe, op , uitgeput maar zeer voldaan. In de loop van de week begint dan alles eigenlijk zachtjes door te sijpelen en komt het op de plaatsen terecht waar het moet zijn en kan ik ermee aan de slag.
Het is echt heel intens. Dit merk je ook aan de onderlinge “ spanningen” die er soms zijn. Gewoon omdat je soms heel diep en persoonlijk moet graven. Die spanningen verdwijnen ook steeds gedurende de dag en op het einde ga je om een of andere reden toch met een goed gevoel naar huis.


Dit is geen gewone cursus, maar een cursus met inpakt.


Kurt Vervoort -  Katholiek Onderwijs Vilvoorde


Inbegrepen


De prijs van deze opleiding omvat:
* syllabus met achtergrondinfo
* broodjeslunch en dranken tijdens de lesdagen
* attest deelname


Raadpleeg vooraf onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.


Liever minder betalen? Voor onze opleidingen zijn diverse steunmaatregelen mogelijk.


Passen de datums niet voor jou? We bieden deze opleiding ook in het najaar aan.

Contactpersoon

Heidi Nevelsteen
heidi.nevelsteen@ap.be
03 203 42 44