Module TMB voor preventieadviseurs

Provinciaal Veiligheidsinstituut

Bouwplaatsen vormen vaak een risicovolle werkomgeving. De veiligheidscoördinator speelt een cruciale rol bij de preventieve maatregelen die het werk veiliger kunnen maken. Om de functie van veiligheidscoördinator te vervullen, voorziet de wet verschillende mogelijkheden (KB van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen). Eén daarvan is deze verkorte cursus van 6 dagen voor wie het getuigschrift van preventieadviseur al op zak heeft.

Datum/uur
  • van 16 oktober 2019 tot 27 november 2019
Volzet

Raadpleeg vooraf onze annulerings- en betalingsvoorwaarden

Is de opleiding volzet of passen de data je niet?

Dit is de totaalprijs, het Veiligheidsinstituut is niet btw-plichtig.

Liever minder betalen? Voor onze opleidingen zijn diverse steunmaatregelen mogelijk.

Locatie

Het Provinciaal Veiligheidsinstituut vind je in de Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem.

Inhoud van de opleiding TMB voor preventieadviseurs

Deze opleiding reikt jou als preventieadviseur voldoende informatie aan om de veiligheidscoördinatie op een bouwplaats te kunnen uitvoeren. Volgende items komen aan bod:

• de inhoud van de diverse Koninklijke Besluiten
  • de taken en verantwoordelijkheden van de actoren op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen
  • bijzondere risico’s op bouwplaatsen
  • de instrumenten van de coördinator
  • wegsignalisatie
  • de wet op de overheidsopdrachten
  • communicatietechnieken en -vaardigheden

Op het einde van de cursus ontvang je een opdracht rond veiligheidscoördinatie, die je uitwerkt en verdedigt voor een jury. Als je dit tot een goed einde brengt, ontvang je  een voorlopig getuigschrift. Het officiële getuigschrift krijg je tijdens de proclamatie in juni.

Docenten

Voor deze opleiding werken we enerzijds met interne docenten en anderzijds met freelance docenten die beschikken over specifieke (expert)ervaring in het werkveld.

Deelnemingsvoorwaarden

Voor veiligheidscoördinator niveau A is een getuigschrift van preventieadviseur niveau 1 vereist.
Voor veiligheidscoördinator niveau B is een getuigschrift preventieadviseur niveau 2 vereist.

Deelnemers moeten bovendien beschikken over een basisdiploma, aangevuld met ervaring inzake bouw:

• diploma ingenieur, einddiploma hoger technisch onderwijs van universitair niveau of hoger technisch of kunstonderwijs van het lange type, aangevuld met 2 jaar relevante ervaring
  • einddiploma hoger technisch onderwijs van het korte type, aangevuld met 5 jaar relevante ervaring
  • diploma van het hoger secundair onderwijs, aangevuld met 10 jaar relevante ervaring

Ook interessant voor je collega's?

Gebruik de deelknopjes onderaan en stuur hen de link door.

Reglement

Op deze opleiding is het reglement open opleidingen van toepassing. Je kan dit onderaan deze pagina raadplegen, alle deelnemers aan de cursus ontvangen dit uiteraard bij de start van de opleiding.