Overslaan en naar de inhoud gaan

Spot op: Opladers

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: batterijen of opladers die oververhit raken tijdens het opladen en hierdoor ontploffen of voor brand zorgen. Eén van de oorzaken hiervan is het gebruik van goedkope replica's van de originele laders.


Het aantal woningbranden is sinds 2015 sterk toegenomen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de Civiele Veiligheid. Deze toename is volgens experten o.a. te wijten aan het grotere brandrisico, veroorzaakt door allerlei oplaadbare toestellen die we tegenwoordig in huis hebben.

Het kenniscentrum van de Civiele Veiligheid heeft de cijfers berekend op basis van de interventieverslagen van ongeveer 90 procent van de brandweerzones. In 2015 registreerden die 4.362 woningbranden, in 2017 maar liefst 6.270. Ook bv. in de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost merken ze duidelijk een stijging van het aantal branden. Zij kregen in 2015  te maken met 370 woningbranden, in 2018 waren dat er al 436.

aantal woningbranden.jpg

 

Elektrische fietsen, smartphones en hoverboards

De oorzaak van die toename is onder meer te vinden bij de vele oplaadbare toestellen die we tegenwoordig thuis in het stopcontact hebben zitten. We laden heel veel toestellen op - denk maar aan elektrische fietsen, hoverboards, laptops, tablets of smartphones. Vroeger hadden we die dingen niet en was het risico – op dat vlak – veel kleiner.

fiets en hoverboard.jpg

Ook de manier waarop we met die toestellen en het opladen ervan omgaan, is van belang. Het gezonde boerenverstand om stekkers uit te trekken bij onweer of wanneer we op vakantie gaan, is er tegenwoordig helaas minder. Toestellen worden ook opgeladen in een zetel of een bed, of op ander materiaal dat heel brandbaar is.

De cijfers over het aantal branden van de Civiele Veiligheid zeggen evenwel niets over de ernst van de branden die zich voordeden. Ook cijfers over slachtoffers van woningbranden zijn er officieel niet. Brandweeradviseur Tim Renders heeft daarom zelf al enkele jaren het aantal fatale branden in ons land bijgehouden. In 2019 bereiken we dan ook begin december al 46 doden door woningbranden in België, wat betekent dat elke zeven dagen iemand sterft in een woningbrand.

 

Preventie!

Laders kunnen dus brand veroorzaken, vaak omdat we ze niet altijd juist gebruiken. Zo is het immers niet de bedoeling dat die laders voortdurend in het stopcontact blijven zitten; de toestellen moeten ook kunnen afkoelen. Het opladen gebeurt via een transformator die als hij in het stopcontact zit, opwarmt. Als dat in de buurt van een brandbare stof gebeurt, kan het fout lopen aangezien je de luchttoevoer afsnijdt die de temperatuur op peil houdt.

gesmolten laders.jpg

Foto: brandweer Nederland

 

Ook bij andere toestellen zijn er gevaren. Elk toestel dat in het stopcontact zit, is een potentieel gevaar, zeker als het ’s nachts gebruikt wordt. Mensen zetten bijvoorbeeld ’s nachts hun bakmachine aan om ’s morgens lekker vers brood te hebben, maar dit kan gevaarlijk zijn - net zoals bv. droogkasten of wasmachines die ’s nachts draaien.

In Vlaanderen en Nederland zitten we dit jaar al aan 7 woningbranden die ontstaan zijn door toestellen die aan het opladen waren. Het gaat hier onder meer over ongelukken met elektrische fietsen, tablets en smartphones.
 

Hoe laden we onze toestellen veilig op?
  • Laad je elektronische toestellen overdag op, best onder toezicht en in de buurt van een rookmelder. Wanneer je slaapt, ruik je niets en zal de geur van rook je dus ook niet wakker maken. Laad je je toestel toch ’s nachts op, doe het dan zeker in de buurt van een rookmelder. Haal je oplader overdag uit het stopcontact.
  • Vermijd het overladen van je toestel. Haal daarom laptops, tablets, elektrische fietsen en gsm's of smartphones altijd uit het stopcontact als ze zijn opgeladen. Ook al hangt bv. je gsm niet meer aan de oplader, hij blijft stroom vragen en wordt daarom warm. Dat is het grote verschil met bv. een radio of televisie, die zitten ook altijd in het stopcontact, maar hebben geen batterij. Uittrekken is dus de boodschap.
  • Schakel een stekkerdoos tussen je oplader en het stopcontact. Op die manier kan je bv. de oplader van je gsm wel laten zitten ’s morgens op voorwaarde dat je  de stekkerdoos uitschakelt door bv. met je voet op de verlichte aan/uit knop te duwen. Neem bij voorkeur een verticale drukknop in plaats van een kantelknop. Handiger voor ’s morgens!

tafelcontactdoos.jpg

  • Laat je elektrische toestellen niet op in de buurt van fijn verdeelde materialen zoals textiel, gordijnen, je dekbed, kussens, stoffen zetels enz. Deze materialen kunnen veel gemakkelijker branden dan bv. een massief eiken houten vloer. Laad je telefoon dus op naast je bed, op een harde ondergrond of nachtkastje, ver genoeg van fijn verdeelde materialen.

laders op laken.jpg
 

  • Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels. Vooral de goedkopere merkloze kabels en opladers geven hitteproblemen. Ondertussen zijn er zowel in België als in Nederland (via het internet) winkels waar alle originele opladers verkrijgbaar zijn. Deze zaken garanderen je dat de opladers origineel zijn en geen schade zullen aanbrengen aan jouw apparaat.
  • Laad je toestellen zeker niet op in een vluchtweg: laad bijvoorbeeld geen elektrische fiets op in de inkomhal, want als er brand uitbreekt, zit je in de val en raak je je huis niet meer uit.
  • Verwijder bij het opladen het hoesje van je gsm. Zo kan je toestel beter afkoelen.

 

Rookmelders

Vanaf 1/1/2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Investeer in voldoende rookmelders en kies er één met een tienjarige batterij; zo weet je dat je degelijke rookmelders hebt. Voor een klein appartement kan één rookmelder volstaan, maar in een huis hang je best op elke verdieping in de gang een rookmelder; niet in de keuken of badkamer want daar heb je vaak vals alarm. Extra melders hang je best bij risicopunten zoals bij de droogkast of batterijladers.

rookmelders redden levens.jpg

Het is ook heel belangrijk dat je die rookmelders ’s nachts kan horen. In een gezinswoning is het een goed plan om te investeren in rookmelders die je draadloos met elkaar kunt koppelen: wanneer bijvoorbeeld in de berging een wasmachine of droogkast vuur vat, ga je de rookmelder die daar alarm slaat, in jouw slaapkamer niet horen. Kies daarom bij voorkeur voor rookmelders die draadloos gekoppeld kunnen worden en allemaal samen alarm geven, zodat je zeker wakker wordt.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).

 

Bronnen

  

LEER MEER OVER BRAND VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT

 

Video's over brand door opladers

GETEST: zijn officiële opladers béter? - VTM nieuws

 

Pas op: je mobiel te lang in de oplader kan een woningbrand veroorzaken - RTL nieuws

 

Een rookmelder plaatsen, hoe dan? - Univé

 

Rookmeldercampagne 2020 - www.hangrookmelders.be - Netwerk Brandweer

 

Levensgevaarlijk: hoverboard ontploft en verwondt vrouw in woonkamer - NH nieuws

 

  

MEER WETEN?
STEL JE VRAAG AAN HET INFORMATIECENTRUM VAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT