VCA-examens onderwijs

Onze vlotte dienstverlening

Nadat je met ons een datum en tijdstip hebt afgesproken, komt onze VCA-ploeg ter plaatse om - in de vertrouwde schoolomgeving - het examen af te nemen.

Binnen de 5 werkdagen krijgt de school feedback over de resultaten. We bezorgen de diploma's daarna per post, gesorteerd per klas. 

Onze scherpe prijs

Eénzelfde basisprijs per leerling voor een (her)examen VCA:

  • Basisveiligheid VCA standaard of voorlees: 28 €. Het voorleesexamen is bedoeld voor leerlingen met dyslexie en/of BSO en BuSO-richtingen.
  • VOL-VCA : 43 €

De verplaatsingsvergoeding bedraagt 0,55 € per kilometer, heen en terug van Antwerpen tot de plaats van het examen. 

Vraag je VCA-examen(s) aan

Een VCA-examen op je school is mogelijk vanaf 20 deelnemers. Toch een kleinere groep? Contacteer ons even, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Om een vlotte en correcte afhandeling te garanderen, vragen wij om je aanvraag via dit formulier in te dienen. Uiterlijk binnen 10 werkdagen nemen wij contact met je op om concreet af te spreken.

Wat verwachten wij van de school?

Om het examen aangenaam en vlot te doen verlopen, vragen wij enige ondersteuning van de deelnemende school/scholen. Dit omvat:

  • Een examenruimte conform de eisen: zie examenreglement onderaan.
  • Actieve medewerking van de begeleidende leerkrachten: zie spelregels onderaan.
  • Een actuele deelnemerslijst: gebruik hiervoor het sjabloon onderaan. Bezorg dit uiterllijk 14 dagen voor het examen ingevuld terug via vca@provincieantwerpen.be. Bewaar het document als "naam school" "gemeente" "datum examen".

Ondersteunend lesmateriaal

  • Opleiding voor leerkrachten, principe 'train the trainer'.
  • Cursusboeken Basisveiligheid VCA bestel je het voordeligst bij vzw BeSaCC-VCA via het bestelformulier onderaan. Cursusboeken VOL-VCA kan je bij het Veiligheidsinstituut zelf bestellen.
  • Een educatief groepsbezoek aan het Veiligheidsinstituut is een uitstekende manier om je klasgroep(en) de leerstof blijvend bij te brengen. Onze docent trakteert hen op proefjes, beeldmateriaal en oefeningen op maat van jongeren.
  • Ben je als leerkracht op zoek naar materialen om je les te ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op met ons informatiecentrum voor advies.