APA verwerft pentekeningen kasteel

publish date
03.11.2015
Pentekening, wellicht van het kasteel te Ekeren gemaakt door de gebroeders Blomme - Archief APA

Onlangs kon het Architectuurarchief twee ingekleurde pentekeningen verwerven. Ze stellen de voor- en achterzijde van een kasteel voor. Het gaat om presentatietekeningen, een type tekening waarmee de architect zijn ontwerp duidelijk maar ook zo voordelig mogelijk wou in beeld brengen voor zijn opdrachtgever.

Hoewel aanwijzingen over de identiteit van de architect en het gebouw in kwestie ontbreken, vertonen beide tekeningen veel overeenkomsten met het hof van Veltwijck in Ekeren, een kasteel dat teruggaat op een zogenaamd hof van plaisantie of lusthof uit de 16de eeuw. Het complex onderging in de loop der eeuwen verschillende verbouwingen. Rond 1905 volgde een grondige restauratie en een uitbreiding naar ontwerp van Léonard en/of Henri Blomme. Als prominente Antwerpse architecten waren de gebroeders Blomme voorstanders van de Vlaamse neorenaissance, zoals blijkt uit hun meesterwerk, het gemeentehuis van Borgerhout.

Nader onderzoek kan uitwijzen of deze werkhypothese over de identificatie van beide tekeningen klopt. Alleszins is archief uit de 19de en vroege 20ste eeuw zeldzaam. De aanwinst is dan ook een welkome aanvulling voor de collectie.

Volgende