Tentoonstelling rond Maison Guiette in deSingel

publish date
25.09.2015

Een nieuwe tentoonstelling van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen in deSingel toont het (beeld)verhaal van de atelierwoning van schilder René Guiette en haar omgang met de steeds veranderende realiteit. De woning Guiette is het eerste gerealiseerde project buiten Frankrijk van Le Corbusier, ’s werelds invloedrijkste 20ste-eeuwse architect.

Huis Guiette, voor Provincie Antwerpen

Idealistische modernisten zijn niet alleen de wegbereiders van een nieuwe beeldtaal. Ze voelen vaak de nood om hele samenlevingsstructuren te ontwerpen. Ook Le Corbusier ziet zijn huizen niet louter als modelwoningen (machine à habiter), maar evengoed als modulewoningen (immeuble-villa). Ze staan als toonbeeld niet op zichzelf, maar passen in een groter geheel van aaneengeschakelde woongelegenheden.

Na de ontwerpfase en de realisatie slaat de woning Guiette een lijdensweg in van ernstige verloedering en reële sloopdreiging. Gelukkig is er nadien de omslag naar een erkenning, nieuwe eigenaars, een ingrijpende restauratie en twee uitbreidingen. Op dit moment ligt de woning, na de bescherming in 1978 als monument op Vlaams niveau, in beraad voor een Unesco-erkenning als monument op de Werelderfgoedlijst in 2016.

 

Praktisch:

Levensecht. De performantie van de moderne stad & Maison Guiette. Een woonmachine van Le Corbusier in Antwerpen.

Data:

Van 26 september 2015 t.e.m. 10 januari 2016, Van woensdag t.e.m. zondag, van 14u tot 18u en bij voorstellingen
Gesloten maandag en dinsdag en op feestdagen
           
Adres:        

Kunstencampus deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

 

Volgende