De stadsgidsen gegidst

publish date
30.01.2017

Sinds 2015 biedt het Architectuurarchief verschillende lezingen aan over een aspect van haar collectie. Daar horen altijd extra’s bij: de deelnemers krijgen ook originele stukken uit de collectie te zien, een selectie die altijd aansluit bij het thema van de lezing. Achteraf volgt een bezoek achter de schermen, in het archiefdepot.

Op 16 januari brachten de Antwerpse stadsgidsen, bij uitstek kenners van de evolutie van het stadsweefsel, een bezoek voor een voordracht over stedenbouwkundige ontwikkelingen in Antwerpen in de 19de en vroege 20ste eeuw, van Centraal Station naar Schelde. De interesse was zo groot dat op één avond twee lezingen werden georganiseerd.

De ervaring leert intussen dat dergelijke initiatieven steeds in de smaak vallen en in een mum van tijd veel kennis overbrengen over zowel de instelling als de collectie. Bovendien geeft de rechtstreekse en exclusieve confrontatie met nooit of zelden getoonde topstukken een bijzonder cachet. Schatten op zolder, maar dan in de leeszaal. Meer dan genoeg argumenten om deze weg verder te bewandelen. De collectie biedt immers mogelijkheden te over om tal van lezingen op te bouwen. In de toekomst zullen ze onder meer hier worden aangekondigd. 

 

Het gebouw van de Imperial Continental Gas Association op de Meir, gebouwd door Emile Thielens in 1898, in samenwerking met zijn neef Henri Thielens. Architectuurarchief Provincie Antwerpen, archief Emile Thielens.

Volgende