Donnet

Voor wie?

De provincie Antwerpen stelt Donnet ter beschikking aan zowel professionele als niet-professionele actoren met een erfgoedwerking in de provincie met als doel:

  • ondersteuning bij het behoud, beheer en ontsluiten van erfgoed
  • kennisdeling over erfgoed en erfgoedwerking stimuleren
  • kwaliteitsverhoging van beheers- en ontsluitingsprocessen
  • ondersteunen van administratieve processen en wettelijke verplichtingen

Elke deelnemende erfgoedbeheerder ondertekent een contract waarin alle bepalingen duidelijk omschreven zijn. Voor erfgoedhouders verbonden aan de werking van een Erfgoedcel of koepelvereniging gebeurt het afsluiten van een contract via hen. Zij blijven dan ook het eerste aanspreekpunt voor verdere opvolging. Wie niet via deze weg kan aansluiten, kan rechtstreeks bij de provincie terecht. Het modelcontract vind je onderaan deze webpagina.

Ben je wetenschapper en wil je de databank graag gebruiken voor je onderzoek, dan vragen we je een goed gemotiveerde vraag in te dienen via het team Donnet. Na evaluatie van je aanvraag door de adviesgroep, krijg je al dan niet leestoegang tot Donnet. Deze toegang is steeds in tijd beperkt en wordt geregistreerd in een logboek. Ook de betrokken erfgoedbeheerders worden hiervan op de hoogte gebracht.

Hoeveel kost het?

De provincie draagt een groot deel van de kosten zoals het bouwen van de databank, het onderhoud, enzovoort. Ze vraagt wel een bijdrage aan de gebruikers naargelang het verbruik.

De hoogte van de bijdrage wordt als volgt bepaald:

  • Optie 1:

De Provincie Antwerpen stelt Donnet kosteloos ter beschikking aan kerkbesturen in zoverre Donnet ingeschakeld wordt ter uitvoering van het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.

  • Optie 2:

Indien de gebruiker een ondersteunende rol of koepelrol opneemt voor erfgoedbeheerders of erfgoedhouders met een collectie gelegen op het grondgebied van de provincie Antwerpen, kan de gebruiker optreden als contractant met de provincie.
De gebruiker betaalt in dit geval voor het gebruik van Donnet een jaarlijkse bijdrage op basis van de opgenomen schijfcapaciteit. De minimumbijdrage bedraagt 1.600,00 euro, waarvoor de gebruiker maximaal 2 Terrabyte (TB) aan schijfcapaciteit kan opnemen. Per bijkomende gestarte TB is een bijkomend bedrag van 1.000,00 euro verschuldigd.

  • Optie 3:

De gebruiker betaalt voor het gebruik van Donnet een jaarlijkse bijdrage op basis van de opgenomen schijfcapaciteit. De minimumbijdrage bedraagt 400,00 euro, waarvoor de gebruiker maximaal 250 Gigabyte (GB) aan schijfcapaciteit kan opnemen.
Per bijkomende gestarte 250 GB is een bedrag van 400,00 euro verschuldigd, en dit tot de grens van 1 Terrabyte (TB). Vanaf de 3de TB is een bijkomend bedrag van 1.000,00 euro verschuldigd per gestarte TB.

Hoe opstarten?

Om de databank te kunnen gebruiken heeft elke individuele gebruiker een account nodig. Die vraag je aan met het aanvraagformulier voor aansluiting onderaan deze webpagina.
Meteen maken we op basis van dit formulier de basisgegevens van je collectie aan.
Aan een account is een verplichte opleiding verbonden. Dit doen we om een fout gebruik van de databank te voorkomen, en het helpt jou om je eerste stappen in de databank gemakkelijker te kunnen zetten.

Opleidingen

Om alle mogelijkheden en functies van de databank te ontdekken, voorzien we op regelmatige basis opleidingen. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen en de woonplaats van de aanvragers, kan dit een opleiding in je buurt zijn en overdag, ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Kijk steeds even in de agenda om te ontdekken waar en wanneer de eerstvolgende opleidingsmomenten worden voorzien.

Daarnaast biedt het team Donnet elke eerste woensdag van de maand een opleiding aan in het Provinciehuis aan de Singel, van 14 uur tot 17 uur. Wil je deelnemen reserveer dan via het team Donnet.

Heb je al een opleiding gevolgd en geraak je er toch niet uit? Of wil je graag in één beweging leren hoe je een inventaris opmaakt en hoe je de databank kan gebruiken, dan bieden we je met plezier begeleiding op maat.

Aansluiten bij Donnet voor kerkfabrieken

De kerkfabrieken sluiten zich via de provincie Antwerpen rechtstreeks aan bij Donnet. Dit omdat de provincie de kerkfabrieken ondersteunt in hun wettelijke plicht om een inventaris bij te houden. Na ontvangst van alle papieren en het volgen van een opleiding worden de toegangsgegevens verstrekt. Als hulpmiddel voor de kerkfabrieken om het aanvraagformulier goed in te vullen vind je hieronder een ingevuld model als voorbeeld.

Aansluiten bij Donnet voor niet-kerkfabrieken

Musea, heemkundekringen en overige instanties kunnen zich aansluiten bij Donnet via hun koepel. Deze koepels zijn reeds actief:

Erfgoedcel Noorderkempen (Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar)
Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
T 014 44 33 62
M info@erfgoednoorderkempen.be

Link naar het online aanvraagformulier

 

Kempens Karakter (Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Olen, Putte, Nijlen en Vorselaar)
Fundatiehuis, Begijnhof 27, 2200 Herentals.
T 014 21 97 00
M info@kempenskarakter.be

Link naar het online aanvraagformulier

 

K.erf (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie)
de Billemontstraat 117
2440 Geel
T 014 56 66 88
M info@erfgoedcelkerf.be

Link naar het online aanvraagformulier

50.342 objecten geregistreerd in Donnet