Erfgoedprijs 2020

De derde editie van de ERFGOEDPRIJS bekroont een organisatie of initiatief dat het rijke onroerend erfgoedverleden van de provincie Antwerpen aan een ruim publiek bekend maakt. De winnaar wordt bekroond met een prijzengeld van 10.000 EUR, daarnaast maken nog twee laureaten kans op een prijs van 5.000 EUR. 

Logo Erfgoedprijs

Kandidaatstelling voor de Erfgoedprijs 2020 kan tot maandag 17 augustus 2020 om 12:00 u. via erfgoed@provincieantwerpen.be

ERFGOEDPRIJS 2020

Het provinciebestuur focust haar werking op het Onroerend Erfgoed. Met de prijs bekronen we projecten en initiatieven die monumenten, landschappen, archeologie, rijdend, rollend vliegend en/of varend erfgoed in de provincie Antwerpen als onderwerp hebben. 

WAT

Realiseerde je tussen 1 januari 2017 en 31 maart 2020 een waardevol, wetenschappelijk, onderbouwd standaardwerk, een historische tentoonstelling, een educatieve activiteit? Of een goed gedocumenteerde erfgoedwandeling, een herbestemming of ontsluiting van een verwaarloosd monument?

WIE

Ben je als lokale overheid of vereniging initiatiefnemer van een erfgoedproject?

Nieuw voor de editie 2020

De Erfgoedprijs is met zijn derde editie ondertussen een jonge traditie en kent al een mooie erelijst. Daarom zijn er enkele nieuwigheden voor de jaargang 2020.

 • We breiden de projectperiode uit naar drie jaar. Projecten die uitgevoerd zijn tussen 1 januari 2017 en 31 maart 2020 komen in aanmerking voor de prijs. Projecten die niet op één jaar tijd afgerond zijn krijgen zo ook een kans en de wedstrijd wordt spannender! Waardevolle projecten die een editie gemist hebben kunnen nogmaals hun kans wagen.
 • De winnende projecten uit 2018 en 2019 (de projecten die bekroond werden met een geldprijs als laureaat of als winnaar) kunnen uiteraard niet nogmaals meedoen.
 • Elke kandidaat kan maar één dossier indienen voor de prijs. Een langere projectperiode betekent voor dynamische initiatiefnemers ook meer projecten. Dat wordt dus zelf al kiezen voor dat project waar jij absoluut mee naar buiten wil komen!

Voorwaarden

 • De prijs honoreert verenigingen, vzw’s, stichtingen, fondsen, openbare besturen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
 • Je verrichtte grondig onderzoek voor het project of werking; waardoor je initiatief wetenschappelijk verantwoord is
 • Je bereikte heel wat mensen die heel wat opstaken over het gekozen thema.
 • Het project ging door in de periode van 2017 tot eind maart 2020 en had als onderwerp onroerend erfgoed uit de provincie Antwerpen.
 • De winnende projecten uit 2018 en 2019 (de projecten die bekroond werden met een geldprijs als laureaat of als winnaar) kunnen niet nogmaals ingediend worden voor deename in 2020.
 • Elke kandidaat (indienende instantie) kan maximaal 1 kandidatuurdossier indienen.

TIP! Lees het reglement grondig na ter voorbereiding van de kandidatuurstelling. Het volledige reglement kan je onderaan downloaden.

We raden aan om de gevraagde inhoud van je deelnemersformulier eerst in een Word-document neer te schrijven, te redigeren en op te slaan. Vervolgens kun je die inhoud kopiëren in de vakken van het deelnemersformulier. Zo hou je een betere controle over de volledigheid van jouw digitale aanvraag.

Deelnemen

Je neemt deel door het onderstaand online formulier in te vullen en digitaal door te sturen via erfgoed@provincieantwerpen.be voor maandag 17 augustus 2020 om 12:00 u.

Ook de vereiste bijlage(n) bij jouw aanvraag worden digitaal opgestuurd. Voor publicaties gebeurt dit bij voorkeur in pdf-formaat.

Dit kan op volgende manieren:


Bij uitzondering kan er van omvangrijke publicaties (boeken) ook een fysiek exemplaar worden bezorgd:

 • afgegeven aan de balie van het Provinciehuis Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tijdens de kantooruren (elke werkdag van 8 tot 18u.) Opgelet! Tot 8/6/2020 is het provinciehuis gesloten voor externe bezoekers
 • per aangetekend schrijven aan Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen worden opgestuurd.

Inlichtingen

Serge Migom, Tel. 03 / 240 64 53 (secretaris Erfgoedprijs)
Sabina Meeus, Tel. 03/ 240 64 28 (dossierbehandelaar)
erfgoed@provincieantwerpen.be