25.000 euro voor acht verkeersveilige initiatieven

08.04.2019

Zeven scholen van het basisonderwijs krijgen in april in totaal 25.000 euro aan subsidies voor investeringen in de verkeersveiligheid. Het gaat over basisscholen uit Antwerpen, Edegem, Mechelen, Ravels, Rumst, Oud-Turnhout en Wommelgem. Met het label 10op10 ondersteunt de provincie Antwerpen scholen bij de aankoop van materialen voor verkeerslessen of een fietsenstalling.

Het label 10op10 leert kinderen uit het basisonderwijs hoe ze zich veilig kunnen verplaatsen in het verkeer. Het project zet in op praktijklessen, een veilige schoolomgeving en de betrokkenheid van ouders. De provincie Antwerpen ondersteunt via 10op10 de aankoop van materialen waarmee kinderen in een beschermde omgeving kunnen oefenen of initiatieven om de school verkeersveiliger te maken. Zo bereiden ze zich op jonge leeftijd voor om zich veilig in het verkeer te verplaatsen.

De provincie Antwerpen kende in april 2019 25.000 euro toe aan de verkeersveilige projecten van zeven scholen. Hiervan vroegen drie scholen een subsidie voor een fietsenstalling aan. Door het plaatsen van een kwaliteitsvolle fietsenstalling zetten scholen hun ambities kracht bij en geven ze een duidelijk signaal: kinderen die met de fiets komen, kunnen rekenen op een veilige en overdekte stalplaats. Zo moedigen we kinderen en hun ouders aan om voor de fiets te kiezen. Het Sleutelhof in Rumst, GO! De Zonnewijzer in Ravels en GO! Maurits Sabbe in Mechelen vernieuwen hun fietsenstalling.

De Sint-Johannaschool in Wommelgem, kleuterschool Familia in Edegem, VIBO De Brem in Oud-Turnhout, kleuterschool De Kameleon in Antwerpen en GO! Maurits Sabbe in Mechelen zetten in op praktijklessen. Het engagement van een schoolteam is groot om de leerlingen voor te bereiden op hun zelfstandige deelname aan het verkeer. De subsidies gaan naar fietsen en andere verkeersmaterialen. De kinderen oefenen regelmatig op de speelplaats om hun stap- en trapvaardigheden eerst te automatiseren. Als ze dan later in het echte verkeer oefenen, zijn ze beter voorbereid om hun aandacht op de verkeerssituatie te vestigen.

Lijst van toegekende subsidies:

•        De Kameleon Antwerpen: grote loopfietsen, 2.121 euro

•        Familia Edegem: fietsen, zebrapaden en behendigheidsmateriaal, 2.500 euro

•        Maurits Sabbe Mechelen: fietsenstalling, 4.671 euro

•        Maurits Sabbe Mechelen: fietsen, 2.498 euro

•        De Zonnewijzer Ravels: fietsenstalling, 4.555 euro

•        Sleutelhof Rumst: fietsenstalling, 5.000 euro

•        VIBO De Brem Oud-Turnhout: helmen, fietsen, preborden en behendigheidsmateriaal,
          1.000 euro

•        Sint-Johannaschool Wommelgem: fietsen, verkeersborden, preborden en didactisch
         materiaal, 2.500 euro