37.000 euro voor 13 verkeersveilige initiatieven

19.06.2019

11 scholen van het basisonderwijs en 2 gemeenten krijgen in juni in totaal 37.000 euro aan subsidies voor investeringen in de verkeersveiligheid. Het gaat over basisscholen uit Deurne, Boom, Herselt, Kontich, Mechelen, Merksplas, Mol, Vosselaar en Wommelgem. Ook de gemeenten Edegem en Ravels ontvangen een subsidie. Met het label 10op10 ondersteunt de provincie Antwerpen scholen en gemeenten bij de aankoop van materialen voor verkeerslessen, een fietsenstalling of een verkeersveilige schoolomgeving.

De provincie Antwerpen kende in juni 37.000 euro toe aan de verkeersveilige projecten van 11 scholen en 2 gemeenten. Hiervan vroegen drie scholen een subsidie voor een fietsenstalling aan.

Zowel kleuter- en lagere school Heilig Graf in Vosselaar als BS 't Laar in Wommelgem vernieuwen hun fietsenstalling

Ouders willen graag dat hun kinderen de fiets veilig en comfortabel kunnen stallen. Daarom breiden ’t Laar en de scholen Heilig Graf hun stalling uit. De provincie subsidieert fietsenstallingen om kinderen en ouders extra te motiveren om voor de fiets te kiezen. Een veilige en droge stalplaats draagt daar toe bij.

De andere scholen en de gemeente Ravels zetten in op praktijklessen

De subsidies gaan naar fietsen en andere verkeersmaterialen. De kinderen oefenen regelmatig op de speelplaats om hun stap- en trapvaardigheden eerst te automatiseren. Als ze dan later in het echte verkeer oefenen, zijn ze beter voorbereid om hun aandacht op de verkeerssituatie te vestigen.

Gemeente Edegem legt een VerkeersEducatieve ROute (VERO) aan

Met 10op10 oefenen leerlingen hun verkeersvaardigheden eerst op de speelplaats en daarna bijvoorbeeld op een VERO in het echte verkeer. Zo leren kinderen actief deelnemen aan het verkeer: ze oefenen specifieke vaardigheden, passen de verkeersregels toe, leren de betekenis van verkeersborden en leren omgaan met reële gevaren onder begeleiding van hun leerkrachten.

Lijst van toegekende subsidies:

·        De Kriebel Deurne: fietsen en didactisch materiaal, 2.444 euro

·        kleuterschool Groenlaar Boom: fietsbehendigheidsmateriaal, 1.000 euro

·        De Bolster Herselt: verkeersparcours op de speelplaats, 1.000 euro

·        Sint-Michielsschool Kontich: fietsen en verkeerseducatief materiaal, 1.486 euro

·        De Abeel Mechelen: fietsbehendigheidsmateriaal, 1.220 euro

·        Vrije Basisschool Merksplas: fietsbehendigheidsmateriaal, 1.464 euro