Provincie Antwerpen subsidieert broodnodige fietsenstallingen in basisscholen

08.05.2018

Al 31 scholen maakten gebruik van de extra subsidie voor fietsenstallingen van de provincie Antwerpen voor een totaalbedrag van 140 000 euro. Ondertussen werden een aantal mooie projecten gerealiseerd. Onder andere in de Gemeentelijke Basisschool Cade in Aartselaar spendeerden ze deze subsidies goed.

De extra subsidie kadert in het 10op10-project van de provincie Antwerpen, die scholen ondersteunt met verkeersveiligheid en –educatie. Scholen kunnen in 3 fasen hun verkeerseducatie verbeteren. Scholen die het eerste deellabel behaalden, kunnen éénmalig een subsidie voor een fietsenstalling aanvragen. Deze subsidie bedraagt maximum 5 000 euro en dient om de huidige fietsenstalling te vernieuwen of een volledig nieuwe stalling te plaatsen.

Sinds het schooljaar 2003-2004 neemt de Gemeentelijke Basisschool Cade in Aartselaar deel aan het 10op10-project voor verkeersactieve scholen van de provincie Antwerpen. Sinds het schooljaar 2008-2009 heeft de school het volledige 10op10-label gehaald. Hiervoor voldoet ze aan een aantal criteria, zoals het opstarten van een verkeerswerkgroep, de ouders betrekken, voldoende praktijklessen geven op de speelplaats en op straat. Na het behalen van het volledige 10op10-label gaat de school op eigen krachten verder met haar verkeersproject.

De subsidies worden over de hele provincie aangevraagd. Ook in scholen in de andere regio’s zijn mooie fietsenstallingen gezet.

In Nijlen heeft Vrije Basisschool De Zandloper de extra subsidie goed benut. Zij realiseerden in samenwerking met ouders en leerkrachten een aangepaste fietsenstalling voor de kleuter- en lagere school.

Ook de Gemeentelijke Lagere School De Wegwijzer uit Rijkevorsel kocht met provinciale subsidies een nieuwe fietsenstalling aan. Omdat er een enorme fietscultuur heerst in de school – zo'n 80% van de leerlingen fietst – was een uitbreiding van de fietsenstalling nodig. Dankzij het vernieuwde wielklemsysteem kunnen er nu 130 fietsen staan en kunnen de leerlingen gemakkelijker parkeren.

Basisschool Het Klepperke uit Balen zet heel erg in op duurzaamheid, zowel op vlak van milieu als verplaatsing. Daarom kozen zij bewust voor een fietsenstalling met een groendak. De meeste schooluitstappen gebeuren met de fiets en dankzij een goed georganiseerd systeem met pictogrammen kunnen fietsers en stappers vlot de school verlaten.