F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen

Naast de spoorweg fiets je vanaf het station Antwerpen-Centraal tot aan Mechelen-Nekkerspoel over de F1. Je ziet de exacte locatie op het kaartje. Onderaan deze pagina vind je gedetailleerde kaarten en een routebeschrijving. GPS-tracks download je in verschillende formaten via Route You: de gps-route van Antwerpen naar Mechelen en de gps-route van Mechelen naar Antwerpen. Je geraakt op de fietsostrade via de lokale fietspaden die de F1 kruisen.

Fietsbrug over de Singel in Berchem

Binnenkort steek je als fietser de Antwerpse Ring en de Singel in 1 trek over. De nieuwe fietsbrug start op het hoogste punt van de Posthofbrug, loopt over de stationsparking, gaat verder in de spoorwegberm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. De totale brug meet 270 meter. Waar ze niet in de spoorwegberm loopt, steunt ze op 7 stevige pilaren. De werken zijn gestart en zijn zonder vertragingen klaar in het najaar van 2017.

De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu samen met de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen in de bouw van de fietsbrug. Het EFRO-fonds subsidieert het project omdat de fietsbrug belangrijk is voor de regionale en economische ontwikkeling. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

kraan hijst fietsbrug over Singel in Berchem
kraan hijst fietsbrug over Singel in Berchem

Zaterdag 1 april 2017 plaatste een kraan de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. De brug is 45 meter lang en start in het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. Ze steekt de Singel over via 1 middenpijler en loopt aan de overkant in de spoorwegberm verder om dan op 6 stevige pilaren de stationsparking over te steken en aan te sluiten op het hoogste punt van de Posthofbrug. Het hele traject bedraagt zo’n 600 meter. De fietspaden aan beide zijden van de Posthofbrug worden ook opnieuw aangelegd.

Tussen de stations Mechelen-Nekkerspoel en Mechelen

Bij de herinrichting van de stationsomgeving van Mechelen en de bouw van de Tangent krijgt ook de fietsostrade tussen de stations Mechelen-Nekkerspoel en Mechelen vorm. Meer informatie vind je op de website van Mechelen in Beweging.

F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen
F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen

Richting Brussel

Het studiebureau Evolta onderzocht het traject tussen Mechelen en Zemst. Het gaat om een nieuwe fietsweg van ongeveer 2 kilometer lang en 4 meter breed. Die ontbrekende schakel moet op termijn het verzadigde wegennet tussen Antwerpen, Mechelen en Brussel gevoelig ontlasten. Aan de provinciegrens in Zemst sluit de fietsostrade aan op het jaagpad langs de Zenne in Vlaams-Brabant.
Tijdens een info-tentoonstelling in het stadhuis van Mechelen konden omwonenden en geïnteresseerden al een blik werpen op de plannen van het traject. 

 

 

Downloads