Project fietstunnel Herentals Koulaak

Logo EFRO en Europa
Fietstunnel Koulaak Herentals
De fietstunnel werd volledig naast het spoor gebouwd

Voor de provincie Antwerpen zorgt deze fietstunnel voor een veilige verbinding tussen de noord- en zuidzijde van de spoorweg als onderdeel van een veilige, vlotte en comfortabele fietsostrade. Op deze manier worden de woongebieden ten zuiden en ten noorden van de spoorlijn met elkaar verbonden. Het was bovendien niet mogelijk om het volledige traject langs de noordzijde richting station Olen aan te leggen. Met deze trajectkeuze is vermeden dat de fietsostrade F105 ter hoogte van Koulaak een Natura 2000-gebied moet kruisen. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde gebieden, waarmee Europa de achteruitgang van de natuur een halt toeroept. 

Bouw fietstunnel

Net zoals de fietstunnel in Geel werd ook deze tunnel volledig naast het spoor gebouwd. Het gaat om een fietstunnel van 14 meter lang en 5,50 meter breed. De aannemer plaatste een keerwand van 205 meter tussen het spoor en het aan te leggen fietspad. Deze muur moet het niveauverschil opvangen. Hiervoor werden betonnen pilaren van 9 meter in de grond gestoken. Toch weer een bouwwerk van maar liefst 295 m³ beton en 91 ton ijzer.

Investering van 1,3 miljoen euro

De kostprijs voor de aanleg van deze fietstunnel bedraagt 1,3 miljoen euro. Voor dit project krijgt de provincie Antwerpen 629 200 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 629 200 euro van de Vlaamse overheid.

De aanleg van deze fietstunnel kost 1,3 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid en van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Fietsostrade F105 Herentals-Balen

De fietsostrade Herentals-Balen loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. Langs deze fietsostrade liggen maar liefst 400 bedrijven, 160 scholen en tal van sportverenigingen.

 

EFRO en Europa logo

Nieuws