Project fietstunnel ring Geel

Logo EFRO en Europa
Fietstunnel klaar om onder de ring van Geel te schuiven

De fietstunnel onder de ring van Geel maakt deel uit van de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Deze fietsostrade volgt spoorlijn 15. Voor de stad Geel betekent deze fietstunnel een veilige kruising. De fietsers moeten zich op Rauwelkoven niet langer in gemengd verkeer begeven. Op deze manier wordt onder andere ook de Thomas More Hogeschool vanuit het centrum veel beter bereikbaar.

Verloop werken

Eind september 2018 jaar gaf de provincie Antwerpen het startschot van de werken aan de fietstunnel onder de R14 in Geel. Na voorbereidende werken, startte de aannemer begin 2019 met de effectieve bouw van de fietstunnel. Op amper drie maanden tijd bouwde die een fietstunnel van 35 meter lang.

De fietstunnel werd volledig naast het spoor gebouwd. Een bouwwerk waar maar liefst 111 341 kilogram ijzer en 695m³ beton voor nodig was. De aannemer had slechts vier dagen en vier nachten de tijd om dit gevaarte op zijn plaats te krijgen. Vanaf vrijdag 19 april om 9 uur startten vakmensen met het openbreken van de Ring. Nadien groeven ze een immense doorgang. Hiervoor moest ongeveer 10 000 m³ grond verzet worden. Dit betekende dat gedurende enkele uren elke vier minuten een vrachtwagen moest geladen worden. Nadien schoof men de enorme fietstunnel van 35 meter onder de Ring én legden ze alles opnieuw aan. 

Ondersteuning door Europa en Vlaanderen

De totale kostprijs voor de aanleg van deze fietstunnel en de aanleg van het fietspad bedraagt 1,4 miljoen euro. Voor dit project krijgt de provincie Antwerpen 632 000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 600 000 euro van de Vlaamse overheid. 

Fietsostrade F105 Herentals-Balen

De fietstunnel maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Balen. Deze loopt langs spoorlijn 15 en is 36 kilometer lang. De keuze voor de fietsostrade Herentals-Balen is weldoordacht. De fietsostrade F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. De provincie Antwerpen heeft voor de bouw van de F105 Herentals-Balen meer dan 29 miljoen bestemd waarvan €9 miljoen gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 5 fietsbruggen in Herentals en Geel.

Plaatsen fietstunnel onder Ring van Geel

EFRO en Europa logo