Project fietstunnel ring Geel

Fietstunnel klaar om onder de ring van Geel te schuiven

De fietstunnel onder de ring van Geel maakt deel uit van de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Deze fietsostrade volgt spoorlijn 15. Voor de stad Geel betekent deze fietstunnel een veilige kruising. De fietsers moeten zich op Rauwelkoven niet langer in gemengd verkeer begeven. Op deze manier wordt onder andere ook de Thomas More Hogeschool vanuit het centrum veel beter bereikbaar.

Verloop werken

De werken aan de bouw van de 35 meter lange tunnel startten in het najaar van 2018. De aannemer bouwt de tunnel eerst naast het spoor, aan de zijde van Larum (richting Olen). Tijdens het paasweekend van 2019 wordt de ring afgesloten om er de fietstunnel in te schuiven. Aansluitend volgt de afwerking van deze betonnen tunnel, nadien volgt de aanleg van het fietspad.

Voor de stad Geel betekent deze fietstunnel dat fietsers vlot en veilig grotere afstanden afleggen en sneller vanuit Geel in Herentals of Balen geraken. Bovendien wordt er aan het comfort van de fietsers gedacht. De uitwaaierende tunnelmonden, een centrale lichtschacht en aangepaste LED-verlichting maken de tunnel aangenaam om door te fietsen. 

Prijskaartje

De totale kostprijs voor de aanleg van deze fietstunnel en de aanleg van het fietspad bedraagt 1,4 miljoen euro. Voor dit project krijgt de provincie Antwerpen 632 000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 600 000 euro van de Vlaamse overheid.

Fietsostrade F105 Herentals-Balen

De fietstunnel maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Balen. Deze loopt langs spoorlijn 15 en is 36 kilometer lang. De keuze voor de fietsostrade Herentals-Balen is weldoordacht. De fietsostrade F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. De provincie Antwerpen heeft voor de bouw van de F105 Herentals-Balen meer dan 29 miljoen bestemd waarvan €9 miljoen gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 5 fietsbruggen in Herentals en Geel.

EFRO en Europa logo

Plaatsen fietstunnel onder Ring van Geel