Fietspunt

Fietspunt Logo

De kleine herstellingen aan je fiets gebeuren volgens het “altijd-thuiskom”-principe: in het fietspunt worden kleine herstellingen gedaan, net voldoende zodat je veilig en reglementair weer op je bestemming geraakt. Voor grotere herstellingen verwijst men je door naar lokale fietsenmakers en –handelaars.

Je vindt fietspunten in de stations van Balen, Olen, Tielen, Geel, Mol, Turnhout, Herentals, Hove, Boechout, Mortsel, Kontich, Lint, Edegem, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Lier, Antwerpen-Berchem en Antwerpen.


Steun van de provincie Antwerpen

In 2016 besliste de NMBS om de financiering van bovenstaande fietspunten (behalve Mechelen, Lier, Antwerpen-Berchem en Antwerpen) al dan niet gedeeltelijk stop te zetten. Heel wat jobs in de sociale economie stonden toen op de tocht. De medewerkers van de fietspunten zijn immers veelal mensen die maar moeilijk aan de slag kunnen in het reguliere arbeidscircuit, maar er wel gemakkelijker naar kunnen doorstromen dankzij de ervaring die ze in de fietspunten opdoen.

De provincie Antwerpen redde de met sluiting bedreigde fietspunten dankzij een nieuw businessplan. In samenwerking met de betrokken gemeentebesturen breidde de dienstverlening door de fietspunten uit tot buiten de treinstations. Er werd bijvoorbeeld een pop-up fietsenstalling aangekocht, die de betrokken gemeenten gratis kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor evenementen. Daarnaast kunnen de gemeenten ook zelf een beroep doen op de dienstverlening van de fietspunten, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de dienstfietsen.