De stationsomgeving verbindt

Onder het motto 'de stationsomgeving verbindt' formuleerden we ambitieuze maar haalbare doelstellingen.

De stationsomgeving wordt:

  • een multifunctionele, levendige wijk met ruimte voor wonen, werken en andere stedelijke functies.
  • een aangename, inspirerende verblijfsplek voor zijn bewoners.
  • een bovenlokale schakel die de kern van Boom en andere omliggende zones samen verbindt en opwaardeert.
  • een multimodaal knooppunt waar trein, bus, fiets en auto mensen vervoeren.

Startschot

Bij de opmaak van concrete plannen houden we graag rekening met de verwachtingen en ideeën van bewoners en bezoekers van de Boomse stationsomgeving. Als startschot van dat participatietraject organiseerden we op 12 december 2019 een infomarkt. We toonden op posters de huidige situatie, de opportuniteiten en onze ambities. De meer dan 100 aanwezigen konden aangeven welke locatie ze ideaal vinden voor woningen, sport & ontspanning, wijkvoorzieningen en bedrijven. Ze deden ook suggesties voor de tijdelijke invulling van het stationsgebouw. Een verslag van de infomarkt kun je hieronder downloaden. Alle input en de reacties die we hoorden, vormen de basis voor een Masterplan.

Gezocht: ontwerpbureau

We zoeken nu het beste team of ontwerpbureau om voor de stationsomgeving een Masterplan op te maken. Dat plan stelt het toekomstbeeld voor, bijvoorbeeld: Wat kan er in de stationsomgeving komen? Hoe verbinden we de A12 met de spoorlijn? Hoe creëren we kwalitatieve groene ruimte? De selectie gebeurt via een ‘Open Oproep’ van de Vlaamse Bouwmeester. Deze unieke en vernieuwende procedure van onderhandelen en selecteren, leidt tot een hogere architecturale kwaliteit.
Geïnteresseerde ontwerpbureaus konden zich tot 29 februari kandidaat stellen. Na de selectieronde mogen 3 bureaus een aanzet van masterplan maken. Daaruit selecteren we het bureau waarmee we samenwerken. Meer informatie over deze procedure vind je op de website van de Vlaamse Bouwmeester.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte over dit project? Abonneer je dan op de nieuwsbrief ‘De stationsomgeving verbindt’ via onderstaande knop. Je ontvangt een eerste mailtje om je inschrijving op de nieuwsbrief te bevestigen. Daarna ontvang je de nieuwsbrief bij elke nieuwe stap in het project.

De locatie

De stationsomgeving ligt als een eiland tussen een veelvoud aan infrastructuren. In het oosten vormt de A12, die hier in een diepe sleuf ligt, de grens. Slechts één brug verbindt het station met het centrum van Boom, aan de overzijde van deze sleuf. In het westen wordt de stationsomgeving afgezoomd door de spoorlijn en achterliggende industrieterreinen. Ten zuiden van de stationsomgeving lopen de Rupel en het Zeekanaal. Deze beperken de mogelijkheden voor het treinverkeer. Tegelijk biedt de Rupel wel potentie voor logistiek of personenvervoer over water. Voor voetgangers en fietsers is er nog een extra tunnel onder de spoorweg.