De stationsomgeving verbindt

Lees hier het Masterplan Stationsomgeving Boom (PDF-bestand).

Met het project 'De Stationsomgeving Verbindt' zoeken provincie Antwerpen en lokaal bestuur Boom samen naar nieuwe mogelijkheden voor de wijk. Het masterplan dat hieruit voortkwam bevat een tiental deelprojecten, waaronder een nieuw stuk fietsostrade, een stationspark en het openstellen van de voormalige conciërgewoning voor buurtactiviteiten. 

Doorheen het hele proces hebben we afgestemd met relevante partners in het gebied, zoals De Lijn, Infrabel en De Vlaamse Waterweg, én met de bewoners.

Ben je benieuwd naar het verdere verloop van dit project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de rode knop hieronder. 

Gesprekstafel met buurtbewoners - infomarkt 'De Stationsomgeving Verbindt' 27.10.2021
Buurtbewoners en projectmedewerkers gaan met elkaar in gesprek over het masterplan 'De Stationsomgeving Verbindt" tijdens de tweede infomarkt (27 oktober 2021).

Over het project 'De Stationsomgeving Verbindt'

Vandaag ligt de stationsomgeving van Boom er wat verweesd bij. De sleuf van de A12 snijdt de wijk letterlijk af van de rest van Boom. De Rupel om de hoek en de vlotte bereikbaarheid via spoor en fiets bieden de wijk nochtans interessante kansen. Onder de naam 'De Stationsomgeving Verbindt' onderzoeken provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Boom samen hoe ze de stationsomgeving nieuw leven kunnen inblazen. 

In dit project zoeken we antwoorden op vragen als:

  • Hoe maken we een verbinding met het centrum van Boom en de omliggende wijken?
  • Hoe zorgen we voor voldoende groen en voor levendigheid in de buurt?
  • Hoe vullen we lege bouwgronden, verlaten bedrijfssites en het stationsplein op een goede manier in?
  • Hoe kunnen we de randen van de wijk afwerken?
  • Hoe gaan we om met parkeerdruk en met het vrachtverkeer naar het naburige bedrijventerrein?

Mogelijke oplossingen verzamelen we in het overkoepelend masterplan. 

Onder meer de NMBS, De Lijn, de Vlaamse overheid, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij en het autonoom gemeentebedrijf Boom Plus werken mee. Door dit project met meerdere partners samen te dragen, kunnen we de stationsomgeving grondig aanpakken. Om de gemeente Boom te ondersteunen, neemt de provincie Antwerpen de rol als coördinator op.

Nieuwsbrief

Bij elke nieuwe stap in dit project versturen we de nieuwsbrief ‘De stationsomgeving verbindt’. Abonneer je via de rode knop hieronder. Je ontvangt een eerste mailtje om je inschrijving op de nieuwsbrief te bevestigen.

Ben je geïnteresseerd in de projecten die de Provincie Antwerpen coördineert in de wijdere omgeving rond Boom? Neem dan een kijkje bij het gebiedsprogramma ‘Rupelstreek’.