PRUP Afbakening winkelvrije en winkelarme zones N10

De laatste jaren werd het steeds drukker op en rond de N10 tussen Lier en Heist-op-den-Berg. Die gewestweg heet op dit traject door Lier, Putte, Berlaar en Heist-op-den-Berg, ook Aarschotsesteenweg, Aarschotsebaan en Liersesteenweg. Er kwamen meer winkels, bedrijven en woningen, wat leidde tot inname van open ruimte en tot extra auto- en vrachtverkeer. Tegelijkertijd kwam er in de dorpskernen steeds meer leegstand. Om de N10 wat ademruimte te geven, duiden we met dit PRUP winkelvrije en winkelarme zones aan.

Aanpak

Een PRUP bepaalt de bestemming van een gebied en daarmee ook de voorschriften om een omgevingsvergunning aan te vragen. De provincie Antwerpen houdt de pen vast en werkt nauw samen met de gemeentebesturen van Lier, Putte, Berlaar en Heist-op-den-Berg. We reiken ook de hand aan de omwonenden, de betrokken handelszaken en geïnteresseerden.

Publieke raadpleging

De eerste documenten om het PRUP op te starten zijn klaar: In de startnota staat wat we met het PRUP willen bereiken, in de procesnota hoe we het PRUP opmaken. Voor de publieke raadpleging, die loopt van 14 september tot en met 12 november 2020, nodigen we iedereen uit om zijn of haar mening te geven over die nota's. We organiseren ook vier infomarkten, eentje in elke gemeente.

 • vrijdag 2 oktober in Lier: Liers Cultuurcentrum De Mol, Aarschotsesteenweg 3;
 • woensdag 7 oktober in Putte: Gemeenschapscentrum Klein Boom, Mechelbaan 604;
 • donderdag 8 oktober in Heist-op-den-Berg: CC Zwaneberg, Cultuurplein 1;
 • donderdag 15 oktober in Berlaar: vzw Parochiecentrum Berlaar-Heikant, Aarschotsebaan 105-109.

Iedereen is welkom maar volgens de coronamaatregelen moet je wel op voorhand een tijdslot reserveren (op deze webpagina vanaf 11 september) en ter plaatse een mondneusmasker dragen.

De start- en procesnota kun je hieronder downloaden. Je kunt ook een papieren versie gaan inkijken in het provinciehuis in Antwerpen en in de gemeentehuizen van Lier, Heist-op-den-Berg, Putte en Berlaar. Op de infomarkten tonen we een samenvatting van de nota's op posters en we maakten een flyer met informatie over de publieke raadpleging. Zowel die posters als de flyer kun je hieronder downloaden.  

Opmerkingen en suggesties dien je in:

 • per e-mail aan ruimte@provincieantwerpen.be;
 • per aangetekende brief aan of tegen ontvangstbewijs bij:
  • de deputatie van de provincie Antwerpen, Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen;
  • het gemeentebestuur van Lier, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier;
  • het gemeentebestuur van Putte, Gemeenteplein 1, 2580 Putte;
  • het gemeentebestuur van Berlaar, Markt 1, 2590 Berlaar;
  • het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg;
 • tijdens één van de infomarkten;
 • via het digitale inspraakformulier.

In onderstaand filmpje geven we toelichting bij de posters van de infomarkten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op de nieuwsbrief over dit PRUP via onderstaande knop. Je ontvangt een eerste mailtje om je inschrijving op de nieuwsbrief te bevestigen. Daarna ontvang je de nieuwsbrief bij elke nieuwe stap in het project. Je verneemt ook alles over hoe en wanneer je jouw mening kunt geven.

Baanwinkels en gemeenten op één lijn

Naast de opmaak van dit PRUP zijn er ook nog andere acties om de N10 meer (adem)ruimte te geven. Bijvoorbeeld het stimuleren van de detailhandel om zich te (her)vestigen op multimodaal bereikbare locaties. Alle acties om de N10 weer (adem)ruimte te geven, zijn het resultaat van een intergemeentelijke en interprovinciale visie uit het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’. Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bundelden de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant met de betrokken gemeenten de krachten. Ze gebruikten de N70 van Antwerpen naar Gent en de N10 van Lier naar Aarschot als modelsteenwegen. Samen ontwikkelden ze een visie over de ideale locatie van baanwinkels op verbindingswegen.

Foto van de verbindingsweg N10 waarop auto's voorbij grote winkels rijden